Ostatnio czuję się strasznie zmarźnięta, chętnie wiem sięgam po rozgrzewające zupy. Ta, nie dość, że świetnie rozgrzewa dzięki czosnkowi, imbirowi i dyni, to doskonale syci.
Ogólnie uwielbiam wrzesień za dynie i bogactwo dań, jakie ze sobą dynia niesie. Kluski, dżem, ciasta, zupy… mniam. Ciężko się zdecydować jedynie na jedną opcję.
Zupę podaję zwykle z grzankami, ale lubię też wlać ją do duuuużego kubka i po prostu pić. Naprawdę to jest gorący, sycący i zdrowy kubek pysznej zupy dyniowej 🙂

Składniki
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 marchewki
- 4 niewielkie ziemniaki
- 600 g dynii
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- natka
- grzanki do podania
Instrukcje
- Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa
- Dodajemy czosnek i starty na tarce imbir.
- Gotujemy 30-40 min.
- Blendujemy.
- Podajemy z natką i grzankami
© 2023 MieszamWGarnku