Czasem mam problem z tym, co zrobić na obiad. A bo to kotlet, a bo to duszone mięsko… Dzisiaj coś, co zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Filet z kurczaka z patelni z dodatkiem szynki, pomidora i sera.
Soczysty, pyszny, szybki do zrobienia i aromatyczny. W dodatku nie musimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą nam przyprawy, pomidor, szynka i ser oraz przyprawy.
Takie przepisy lubicie najbardziej 😉 Ja też, bo poza oczyszczeniem mięsa i podzieleniem go na kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona.
U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami.
Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku na mięsko oraz czosnku niedzwiedziego z suszonymi pomidorami i czarnuszką na wierzch.

Ja następnym razem na pewno zrobię podwójną porcję, bo mięsko świetnie nada się na obiad do pracy dla pana męża a i na obiadek mąż wsunął podwójną porcję.
Soczysty filet z kurczaka z patelni
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 pomidor
- szynka w plastrach
- ser żółty w plastrach (dałam goudę)
- sól, pieprz, czosnek mielony, zioła prowansalskie, czosnek niedzwiedzi z czarnuszką i suszonymi pomidorami
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Wykonanie
- Filet z kurczaka czyścimy i dzielnimy na kotleciki.
- Mięso delikatnie rozbijamy ręką, przyprawiamy z obu stron.
- Na patelni rozpuszczamy masło z olejem i podsmażamy mięso na złoto z obu stron.
- Na każdy kotlecik wykładamy kolejno plaster szynki, plaster pomidora i ser. Posypujemy przyprawą z czarnuszką i suszonymi pomidorami.
- Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 min, aż ser ładnie się rozpuści.
- Serwujemy z ryżem, frytkami czy ziemniakami.