makaron z sosem
Dania mięsne

Makaron z sosem pomidorowym – danie z resztek

18 maja 2020

Macie takie dni, że w lodówce macie same resztki? Ja często gotuję takie resztkowe obiady, żeby nie wyrzucać czegoś, albo żeby zwolnić miejsce w lodówce. Takie dania to u mnie tzw. Podsumowanie Tygodnia 😉 Nazwa zacna przyznacie.

Dzisiaj zapraszam na mało odkrywcze danie, bo makaron z sosem. Do sosu wrzucacie to, co chcecie lub potrzebujecie zużyć. U mnie trafiły tutaj i pieczarki i końcówka kukurydzy z puszki czy pół opakowania passaty pomidorowej. Dodać możecie niemal wszystko, bo makaron i passata zniosą dużo 😉 A przy okazji mamy szybkie danie, zgodne z filozofią zero waste.

Taki sos na bazie pomidorów, świetnie sprawdzi sie nie tylko z makaronem ale również z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Jest naprawdę uniwersalny. Możemy również go dowolnie doprawić. U mnie wariant tym razem łagodny, bo jadły dzieci, ale śmiało możecie dodać tutaj nieco orientalnych przypraw, albo podkręcić smak ostrzejszymi dodatkami.

Sos możecie zrobić wcześniej, a dopiero przed podaniem ugotować makaron. Zrobienie sosu nie zajmuje dużo czasu, więc spokojnie zdązycie zrobić go również w czasie gotowania wody na makaron i potem samego makaronu.

Nie macie kiełbasy? Nic straconego. W tym daniu nie chodzi o ugotowanie sosu z kiełbachą. Moją ideą było wyczyszczenie lodówki, dlatego zamiast kiełbasy spokojnie możecie dodać resztkę jakiś warzyw np. ciecierzycy, a może zalega wam trochę mielonego? Możecie też dodać boczek czy jakiś kawałek innej wędliny.

Z dodatkami w postaci warzyw też możecie szaleć. Czerwona fasola, kawałek pora, selera czy co tam macie? Why not! Jedynie jeśli dodajecie twardsze warzywa, wydłuży się nieco czas duszenia sosu. Jeśli macie gęstą passatę, można dodać do niej trochę wody, która potem się i tak zredukuje.

Makaron z sosem pomidorowym czyli obiad z resztek

Szybki i prosty do zrobienia makaron z sosem.

Składniki

  • 2 laski dobrej kiełbasy (bez galaretki)
  • 1 szt. cebula
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2/3 opakowania passaty pomidorowej
  • 5 szt. pieczarek
  • 1/3 szt. czerwonej papryki
  • ulubione przyprawy (dałam sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, szczyptę papryki słodkiej i ostrej, szczypta cukru)

Wykonanie

  • Cebulę szklimy na patelni. W tym czasie kiełbasę kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli.
  • Kroimy paprykę oraz pieczarki i dodajemy na patelnię. Dusimy razem ok. 5 min.
  • Całość zalewamy passatą, dodajemy przyprawy i dusimy. Pod koniec dodajemy kukurydzę.
  • Podajemy z makaronem, możemy przybrać zieleniną czy ozdobić kleksem śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating