śledzie z jabłkiem i cebulą
Boże Narodzenie | Dania bezmięsne

Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą

23 grudnia 2020

Śledzie podobno się lubi lub nie. Ja niestety nie należę tutaj do żadnej frakcji. Po prostu czasem mam ochotę na śledzia, czasem w ogóle nie ruszam.

Dzisiaj niezawodny i prosty przepis na śledzie. Podstawa to dobrej jakości śledzie, jabłka i cebula. Całość zalana olejem. Szybko i smacznie.

Ten przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą, mój tata usłyszał jakieś 20 lat temu w radio. Od tamtej pory dość często pojawiają się na naszym stole. Nie wymagają specjalnego nakładu pracy, wszystko kroimy, dodajemy kilka przypraw, ładujemy do słoika i wcinamy kolejnego dnia.

prosty i szybki przepis na śledzie

Takie śledzie przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.

Każdy ma swój sposób na płaty śledziowe. Wiadomo, są słone i w tej formie są średnio zjadliwe. Aby pozbyć się tego słonego smaku, śledzie się namacza. Ja polecam namaczanie w mleku przez 2 h. Jeśli mamy bardzo słone śledzie, to po pół godzinie wymieniamy mleko na nowe. I cała filozofia na pyszne śledziki. Po namoczeniu w śledzi w mleku, są delikatne w smaku, pozbawione agresywnej (hihi ale brzmi) solanki. Uwaga, nie ma co dłużej namaczać filetów śledziowych, bo wychodzą mdłe w smaku, kiedyś ktoś słusznie określił je jako mydło 😉

Takie śledzie z jabłkiem i cebulą w tej postaci mogą stanowić bazę do eksperymentowania. Możemy dodać chili, wędzoną śliwkę czy pokrojony ogórek kiszony. Możemy kroić jabłka i cebulę w kostkę, ale równie dobrze w półplasterki. Możemy śledzi z jabłkiem użyć jako bazy sałatki dodając np, szynkę, cykorię czy co tam wam podpowie wyobraźnia.

Śledź z jabłkiem i cebulą

Szybki i prosty przepis na śledzia

Składniki

  • 3 filety śledziowe, najlepsze będą matjasy
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 zairenka pieprzu czarnego
  • olej do zalania
  • mleko do namoczenia filetów

Wykonanie

  • Filety namaczamy w mleku. Jeśli mamy bardzo słone filety, po pół godzinie wymieniamy mleko.
  • Jabłko i cebulę kroimy w kostkę, Namoczone filety kroimy w 2 cm kawałki.
  • Liście laurowe kruszymy na drobniejsze kawałki.
  • Na dno słoika wrzucamy przyprawy i kładziemy warstwami na przemian śledzie, cebulę i jabłka i tak do wyczerpania składników.
  • Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating