Śledzie podobno się lubi lub nie. Ja niestety nie należę tutaj do żadnej frakcji. Po prostu czasem mam ochotę na śledzia, czasem w ogóle nie ruszam.
Dzisiaj niezawodny i prosty przepis na śledzie. Podstawa to dobrej jakości śledzie, jabłka i cebula. Całość zalana olejem. Szybko i smacznie.
Ten przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą, mój tata usłyszał jakieś 20 lat temu w radio. Od tamtej pory dość często pojawiają się na naszym stole. Nie wymagają specjalnego nakładu pracy, wszystko kroimy, dodajemy kilka przypraw, ładujemy do słoika i wcinamy kolejnego dnia.
Takie śledzie przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.
Każdy ma swój sposób na płaty śledziowe. Wiadomo, są słone i w tej formie są średnio zjadliwe. Aby pozbyć się tego słonego smaku, śledzie się namacza. Ja polecam namaczanie w mleku przez 2 h. Jeśli mamy bardzo słone śledzie, to po pół godzinie wymieniamy mleko na nowe. I cała filozofia na pyszne śledziki. Po namoczeniu w śledzi w mleku, są delikatne w smaku, pozbawione agresywnej (hihi ale brzmi) solanki. Uwaga, nie ma co dłużej namaczać filetów śledziowych, bo wychodzą mdłe w smaku, kiedyś ktoś słusznie określił je jako mydło 😉
Takie śledzie z jabłkiem i cebulą w tej postaci mogą stanowić bazę do eksperymentowania. Możemy dodać chili, wędzoną śliwkę czy pokrojony ogórek kiszony. Możemy kroić jabłka i cebulę w kostkę, ale równie dobrze w półplasterki. Możemy śledzi z jabłkiem użyć jako bazy sałatki dodając np, szynkę, cykorię czy co tam wam podpowie wyobraźnia.
Śledź z jabłkiem i cebulą
Składniki
- 3 filety śledziowe, najlepsze będą matjasy
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 zairenka pieprzu czarnego
- olej do zalania
- mleko do namoczenia filetów
Wykonanie
- Filety namaczamy w mleku. Jeśli mamy bardzo słone filety, po pół godzinie wymieniamy mleko.
- Jabłko i cebulę kroimy w kostkę, Namoczone filety kroimy w 2 cm kawałki.
- Liście laurowe kruszymy na drobniejsze kawałki.
- Na dno słoika wrzucamy przyprawy i kładziemy warstwami na przemian śledzie, cebulę i jabłka i tak do wyczerpania składników.
- Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki.