placki z bananem
Dania bezmięsne

Placki z bananem – pyszne i proste placki bananowe

18 maja 2021

Jeśli macie w domu dzieci, to macie pewnie i banany. I jak to w życiu bywa, banany dojrzewają, przejrzewają i robią się mało apetycznie ciemne. Ale taki ciemny banan to skarb! Słodziutki, idealny do dalszego przetwarzania. U nas pani matka znalazła dwa nie za duże takie okazy i jeszcze jakiś egzemplarz niedojedzony. Szybka decyzja i wiadomo, że na kolację zawitają placki z bananem.

Nie, nie bananowe, bo w składzie takich bym widziała praktycznie samego banana, ale właśnie placki z bananem. Mamy tutaj sporo mąki pszennej i może nie są to placki bardzo fit, ale bardzo pyszne na pewno. W smaku są słodkie, więc nie musimy dodatkowo podawać ich z cukrem pudrem. Możemy pominąć nawet cukier w przepisie.

Zaryzykuję stwierdzenie, że to chyba najlepsze placki z dodatkiem banana, jakie jedliśmy. Delikatne i mocno bananowe, a na pierwszy gryz kojarzyły mi się w smaku z racuchami bananowymi…Jedliście takie? ja nie 😉

placki z bananem

Jak dla mnie ważny aspekt to taki, że placki z bananem ze smakiem jedzą i dzieci i dorośli, więc nie ma robienia dla dzieci czegoś innego, tylko jedna kolacja wjeżdża na stół dla wszystkich. Kolejny plus, to są bardzo proste w zrobieniu. Małe Rączki odmierzyły składniki, rozgniotły banany, wybełtały wszystko radośnie a mi pozostało tylko smażenie.

Aaaaaa, te banany ze zdjęcia powyższego, to jeszcze nie ten etap dojrzewania 😉 Moje banany były naprawdę w czarnych skórkach. Miękkawe, idealne do rozgniatania widelcem.

Placki kojarzą mi się właśnie z kolacjami w okresie letnim. Takie placki na zsiadłym mleku lub z dodatkiem owoców to moje smaki dziecięcych wakacji.

Przepis pochodzi stąd, ale jest już z moimi modyfikacjami. W oryginale jest 1 banan, ja dałam 2,5 banana przez co jest on doskonale wyczuwalny w smaku. Do moich placków trafiło też jakieś 1,5 jajka, bo Małe Rączki nie do końca trafiły z jednym jajkiem i rozbijaniem wprost do michy.

Z podanej porcji najedzą się 2 głodne dorosłe osoby i 2 dzieci. Bardzo polecam ze względu na smak i możliwość zrobienia ich z dzieckiem.

Placki z bananem

Pyszne, proste do zrobienia placki z bananem, idealne na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Składniki

  • 2,5 szt. niewielkiego banana
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej

Wykonanie

  • Banany rozgniatamy widelcem na papkę
  • Masło rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • Do bananów dodajemy sól, cukier, mąkę, mleko, jajka, aromat waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy widelcem lub łyżką aż składniki się połączą.
  • Smażymy placuszki na złoto z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating