Jeśli macie w domu dzieci, to macie pewnie i banany. I jak to w życiu bywa, banany dojrzewają, przejrzewają i robią się mało apetycznie ciemne. Ale taki ciemny banan to skarb! Słodziutki, idealny do dalszego przetwarzania. U nas pani matka znalazła dwa nie za duże takie okazy i jeszcze jakiś egzemplarz niedojedzony. Szybka decyzja i wiadomo, że na kolację zawitają placki z bananem.
Nie, nie bananowe, bo w składzie takich bym widziała praktycznie samego banana, ale właśnie placki z bananem. Mamy tutaj sporo mąki pszennej i może nie są to placki bardzo fit, ale bardzo pyszne na pewno. W smaku są słodkie, więc nie musimy dodatkowo podawać ich z cukrem pudrem. Możemy pominąć nawet cukier w przepisie.
Zaryzykuję stwierdzenie, że to chyba najlepsze placki z dodatkiem banana, jakie jedliśmy. Delikatne i mocno bananowe, a na pierwszy gryz kojarzyły mi się w smaku z racuchami bananowymi…Jedliście takie? ja nie 😉
Jak dla mnie ważny aspekt to taki, że placki z bananem ze smakiem jedzą i dzieci i dorośli, więc nie ma robienia dla dzieci czegoś innego, tylko jedna kolacja wjeżdża na stół dla wszystkich. Kolejny plus, to są bardzo proste w zrobieniu. Małe Rączki odmierzyły składniki, rozgniotły banany, wybełtały wszystko radośnie a mi pozostało tylko smażenie.
Aaaaaa, te banany ze zdjęcia powyższego, to jeszcze nie ten etap dojrzewania 😉 Moje banany były naprawdę w czarnych skórkach. Miękkawe, idealne do rozgniatania widelcem.
Placki kojarzą mi się właśnie z kolacjami w okresie letnim. Takie placki na zsiadłym mleku lub z dodatkiem owoców to moje smaki dziecięcych wakacji.
Przepis pochodzi stąd, ale jest już z moimi modyfikacjami. W oryginale jest 1 banan, ja dałam 2,5 banana przez co jest on doskonale wyczuwalny w smaku. Do moich placków trafiło też jakieś 1,5 jajka, bo Małe Rączki nie do końca trafiły z jednym jajkiem i rozbijaniem wprost do michy.
Z podanej porcji najedzą się 2 głodne dorosłe osoby i 2 dzieci. Bardzo polecam ze względu na smak i możliwość zrobienia ich z dzieckiem.
Placki z bananem
Składniki
- 2,5 szt. niewielkiego banana
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki masła
- olej do smażenia
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
Wykonanie
- Banany rozgniatamy widelcem na papkę
- Masło rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Do bananów dodajemy sól, cukier, mąkę, mleko, jajka, aromat waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy widelcem lub łyżką aż składniki się połączą.
- Smażymy placuszki na złoto z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.