Pogoda nie zachęca nas do szaleństw, więc dzisiaj coś ciepłego. Taki placuszki na maślance, z dodatkiem mąki ryżowej i owocami, to doskonały sposób na poprawę humoru. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację. Na deser też 😉 Nie wymagają dużego nakładu pracy, bo poza starciem jabłka, mieszamy jedynie składniki na gładką, dość gęstą ale nie za gęstą masę.
Przyznam się, że to chyba mój debiut plackowy z mąką ryżową. W zasadzie, jeśli ktoś nie wie, czego można się spodziewać w środku, to raczej bez szans, że pozna Wasz tajemny składnik.
Oczywiście, jeśli nie posiadacie mąki ryżowej w domu, spokojnie zastąpcie ją mąką pszenną.
Jabłko oraz borówki w środku miło urozmaicają smak placków.
Porcja na 3 osoby.
Składniki
- Mąka pszenna 0,75 szkl.
- Mąka ryżowa 0,75 szkl.
- 2 duże jajka
- Maślanka 0,5 szkl.
- spore jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka cynamonu
- 2 garście borówki amerykańskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
Do podania:
- cukier puder, dżem
Instrukcje
- Jabłko obieramy, ścieramy, dosypujemy do niego cukier i posypujemy cynamonem.
- Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, dodajemy maślankę, jajka.
- Mieszamy.
- Jeśli ciasto jest baaaardzo gęste, dolewamy odrobinę mleka.
- Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.
- Smażymy na gorącym oleju.
- Gotowe placuszki wyjmujemy na talerz i papierowy ręcznik.
- Serwujemy z dżemem lub cukrem pudrem.
© 2024 MieszamWGarnku