Jakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze.
Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie idealne do nadziewania, przekładania czy na co Wam przyjdzie ochota.
Sama szarlotka pachnie nieziemsko. To połączenie jabłek i ciasta… Niczym z najlepszej, rasowej cukiernii… Nie, nie 😉 Bo dużo lepsze 😉 Mój mąż lubi w cukierni czy kawiarni do kawy zamawiać sobie kawałek szarlotki (no dobra, on to zwie jabłecznikiem jak wiecie pewnie 😉 Nie bardzo rozumiem, tą jego jabłecznikową pasję, ale do takiego ciacha…w pełni rozumiem i popieram 😉
U nas w domu zwykle robimy dość grubą warstwę jabłek w cieście. Ale weźcie do ciasta tyle jabłek, ile lubicie Wy. Dodatki do masy jabłecznej, to też rzecz umowna. Ja chciałam najzwyklejszą masę, ale z nutką kwaskowatości, dlatego dodałam galaretkę cytrynową i jedynie cynamon. Możecie dodać kardamon, mielone goździki, czy co zwykle dajcie do nadzienia szarlotkowego. Nie dodawałam tutaj bułki tartej, nie smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta i dopiero na lekko podpieczony spód, wyjęłam masę jabłeczną.
Po przepis na ciasto odsyłam Was do wpisu o szarlotce z cukinią.
Składniki
Ciasto
Nadzienie
- 2 kg twardych jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
Instrukcje
Ciasto
- Wykonujemy ciasto według przepisu z [TEJhttps://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szarlotka-cukinia-pysznym-kruchym-ciescie/] strony
Nadzienie
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy na drobne kawałki.
- Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier.
- Dusimy do miękkości.
- Dodajemy cynamon i wsypujemy galaretkę.
- Mieszamy.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem, połowę ciasta wałkujemy, nakłuwamy i podpiekamy ok 10-15 min w 180 stopniach.
- Wykładamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta.
- Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.