Dzisiaj zapraszam na kotlety z ciecierzycy. Wyglądają identycznie jak popularne kotlety mielone. I wiecie co? Smakują wszystkim, nawet dzieciom i zatwardziałym mięsożercom 😉
Robiliście zapasy? Ja przyznam się, że może nie za duże, ale mam kilka toreb z mąką i makaronem 😉 A ciecierzycę miałam od dawna, tylko jakoś tak nie po drodze nam się układało.
Ponieważ niebawem (mam nadzieję), planuję mały remont kuchni, staram się opróżniać różne jedzeniowe schowki i wykańczać zapasy. Mam masę ponapoczynanych toreb z różnymi produktami. Trochę w tej, trochę tamtej i cała szuflada zajęta 😉
Miałam i taką napoczętą torebkę z ciecierzycą. Za dużo było jej na humus, a na kotleciki – akurat.
Co jest fajne w tych kotletach? Nie wymagają dużo pracy, ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.
Jak już mówiłam, ja kotlety robiłam z suchej ciecierzycy, którą namaczamy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną cieciorkę blendujemy. I tutaj mała rada, nie wylewajmy całej wody, w której gotowała się cieciorka, gdyż jeśli zostawimy same ziarna do blendowania, będzie ciężko uzyskać idealnie gładką masę. Dlatego jeśli blender mieli i mieli, warto ciecierzycę podlać wodą spod gotowania.
Po ugotowaniu i zblendowaniu, masa jest bardzo gęsta, więc nie trzeba dodawać do niej mąki, żeby ulepić kotlety. Jeśli używamy cieciorki z puszki, to wtedy należy dodać do masy kilka łyżek mąki, dla odpowiedniej konsystencji, bo masa wyjdzie luźniejsza.
Do kotletów dodajemy ulubione przyprawy. Ja po humusie, bardzo lubię cieciorkę z kuminem, dlatego dodałam i tutaj odrobinę tej przyprawy, dzięki czemu danie ma taki lekko orientalny smak. Jeśli nie lubicie, nie dodawajcie go 😉
Kotlety z ciecierzycy
Składniki
- 400 g suchej ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 szt cebula
- sól, pieprz, kumin do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki natki
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
Wykonanie
- Ciecierzycę namaczamy na kilka godzin.
- Odsączamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Nie wylewamy wody z gotowania. Ciecierzycę przekładamy do miski, dolewamy niewielką ilość wody z gotowania i blendujemy na gładką masę.
- Cebulę siekamy i szklimy na maśle.
- Cebulę dodajemy do ciecierzycy, dodajemy jajko, posiekaną natkę i przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Masa ma mieć konsystencję jak na kotlety mielone. W razie konieczności dodajemy kilka łyżek wody spod gotowania.
- Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Wyglądają przepysznie 🙂
Dobry, prosty przepis.
super, cieszę się że smakowały
Dziękujemy za pyszny przepisMała poprawka-ciecierzyca i cieciorka to nie to samoSą to dwie różne rośliny, choć podobne