Ciastka

Kruche ciasteczka jak za dawnych lat

18 marca 2020

Dzisiaj zapraszam na kruche ciasteczka. To zdecydowanie przepis należący do top 5 przepisów na te smakołyki.

Ciastka wychodzą bardzo kruche, delikatne, rozpływają się dosłownie w ustach. Są tak kruche, że przy wyjmowaniu ich z pieca, trzeba uważać, bo łatwo się łamią. Po ostygnięciu trochę twardnieją, ale nadal są kruche.

Swój smak i konsystencję, kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek 😉

Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka. Od razu przypomniał mi się smak dzieciństwa i smak ciastek, takich klasycznych, posypanych grubym cukrem. Następnym razem, upiekę te ciastka właśnie w takim wydaniu – posmarowane jajkiem i posypane cukrem.

Kruche ciasteczka

Ciastka są naprawdę kruche. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, skąd bierze się nazwa na rodzaj ciasta „kruche”, to te ciastka doskonale to zobrazują. Są szczególnie delikatne i kruche przy wyjmowaniu z piekarnika, trzeba to robić dość delikatnie, ale po ostudzeniu stwardnieją.

Jeśli odrzuca was hasło „smalec”, bo mnie odrzucało, to zupełnie niepotrzebnie. Smalec nie jest wyczuwalny, a nadaje kruchości i smaku ciastu.

W przepisie znajdziecie również jogurt grecki. Ja używam jogurtu z Lidla. Dla mnie ma najlepszy smak. Po prostu go uwielbiam jeść sam, bez żadnych dodatków i nie wykrzywia mi buzi 😉 Jeśli nie macie pod ręką jogurtu greckiego, to możecie użyć gęstej śmietany.

Ciastka możecie wycinać foremkami do ciastek lub wyciskać szprycą. Ja się skuszę na ten drugi wariant kolejnym razem.

Ogólnie przez to całe zamieszanie z koronawirusem, to często szukam jakiś zajęć w kuchni, które absorbowały by Małe Rączki . Także spodziewajcie się niebawem licznych klusek, pierogów i chyba ciastek właśnie na blogu. Swoją drogą, fajnie jest jakoś kreatywnie wykorzystać ten czas, a nie jedynie na siedzeniu przed telewizorem. Ja staram się zarazić córeczkę miłością do gotowania i chyba powoli mi się to udaje, bo pomaga zawsze z wielką chęcią. Inna sprawa, że ja nie zawsze mam siłę i cierpliwość po raz dziesiąty wałkować ten sam kawałek ciasta, albo ratować ciastka wycinanych na ciastkach 😉

Dość prywaty, pieczcie koniecznie te kruche ciasteczka. Jeśli lubicie ciastka, to polecam od razu podwójną porcję. A co! W końcu siedzimy w domu!

Delikatne kruche ciasteczka

Pyszne kruche ciasteczka, idealne do robienia z dzieckiem

Składniki

  • 1 kostka smalcu
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. drobnego cukru
  • jajko do smarowania (opcjonalnie)
  • gruby cukier do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ja robiłam to w robocie kuchennym. Jeśli trzeba, dodajemy ciut więcej mąki lub odrobinę jogurtu.
  • Ciasto wkładamy do torebki foliowej i wsadzamy do lodówki na 1-2 h.
  • Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy ciasteczka.
  • Jeśli chcemy, to smarujemy ciastka jajkiem i posypujemy cukrem.
  • Ciastka kładziemy na blasze wyłożnej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach.
  • Delikatnie wykładamy i studzimy.

Only registered users can comment.

  1. Dzien dobry. Pytanie odnośnie przepisu: to ciasto kruche nie wymaga dodania jajek ani samych żółtek? I jeszcze jedno(z racji mojego niedoświadczenia kulinarnego) 😉 czy nie zaszkodzi dać 3szkl mąki na 1 kostkę smalcu?

    1. tak to przepis bez jajek, wyjątkiem jest jajko do smarowania ciastek. Dodanie większej ilości mąki zaszkodzi, po pierwsze ciasto się nie zlepi- będzie za suche, bo za dużo mąki w stosunku do mokrych składników, po drugie nie będa już tak kruche. Jeśli zwiększać składniki, to już trzeba by wszystkie. No i uwaga, one są bardzo kruche przy wyjmowaniu z pieca, więc trzeba to robić delikatnie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating