Dzisiaj zapraszam na kruche ciasteczka. To zdecydowanie przepis należący do top 5 przepisów na te smakołyki.
Ciastka wychodzą bardzo kruche, delikatne, rozpływają się dosłownie w ustach. Są tak kruche, że przy wyjmowaniu ich z pieca, trzeba uważać, bo łatwo się łamią. Po ostygnięciu trochę twardnieją, ale nadal są kruche.
Swój smak i konsystencję, kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek 😉
Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka. Od razu przypomniał mi się smak dzieciństwa i smak ciastek, takich klasycznych, posypanych grubym cukrem. Następnym razem, upiekę te ciastka właśnie w takim wydaniu – posmarowane jajkiem i posypane cukrem.
![Kruche ciasteczka](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2020/03/ciastka-smalcowe2.jpg)
Ciastka są naprawdę kruche. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, skąd bierze się nazwa na rodzaj ciasta „kruche”, to te ciastka doskonale to zobrazują. Są szczególnie delikatne i kruche przy wyjmowaniu z piekarnika, trzeba to robić dość delikatnie, ale po ostudzeniu stwardnieją.
Jeśli odrzuca was hasło „smalec”, bo mnie odrzucało, to zupełnie niepotrzebnie. Smalec nie jest wyczuwalny, a nadaje kruchości i smaku ciastu.
W przepisie znajdziecie również jogurt grecki. Ja używam jogurtu z Lidla. Dla mnie ma najlepszy smak. Po prostu go uwielbiam jeść sam, bez żadnych dodatków i nie wykrzywia mi buzi 😉 Jeśli nie macie pod ręką jogurtu greckiego, to możecie użyć gęstej śmietany.
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2020/03/ciastka-smalcowe.jpg)
Ciastka możecie wycinać foremkami do ciastek lub wyciskać szprycą. Ja się skuszę na ten drugi wariant kolejnym razem.
Ogólnie przez to całe zamieszanie z koronawirusem, to często szukam jakiś zajęć w kuchni, które absorbowały by Małe Rączki . Także spodziewajcie się niebawem licznych klusek, pierogów i chyba ciastek właśnie na blogu. Swoją drogą, fajnie jest jakoś kreatywnie wykorzystać ten czas, a nie jedynie na siedzeniu przed telewizorem. Ja staram się zarazić córeczkę miłością do gotowania i chyba powoli mi się to udaje, bo pomaga zawsze z wielką chęcią. Inna sprawa, że ja nie zawsze mam siłę i cierpliwość po raz dziesiąty wałkować ten sam kawałek ciasta, albo ratować ciastka wycinanych na ciastkach 😉
Dość prywaty, pieczcie koniecznie te kruche ciasteczka. Jeśli lubicie ciastka, to polecam od razu podwójną porcję. A co! W końcu siedzimy w domu!
Delikatne kruche ciasteczka
Składniki
- 1 kostka smalcu
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/3 szkl. drobnego cukru
- jajko do smarowania (opcjonalnie)
- gruby cukier do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ja robiłam to w robocie kuchennym. Jeśli trzeba, dodajemy ciut więcej mąki lub odrobinę jogurtu.
- Ciasto wkładamy do torebki foliowej i wsadzamy do lodówki na 1-2 h.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy ciasteczka.
- Jeśli chcemy, to smarujemy ciastka jajkiem i posypujemy cukrem.
- Ciastka kładziemy na blasze wyłożnej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach.
- Delikatnie wykładamy i studzimy.
Dzien dobry. Pytanie odnośnie przepisu: to ciasto kruche nie wymaga dodania jajek ani samych żółtek? I jeszcze jedno(z racji mojego niedoświadczenia kulinarnego) 😉 czy nie zaszkodzi dać 3szkl mąki na 1 kostkę smalcu?
tak to przepis bez jajek, wyjątkiem jest jajko do smarowania ciastek. Dodanie większej ilości mąki zaszkodzi, po pierwsze ciasto się nie zlepi- będzie za suche, bo za dużo mąki w stosunku do mokrych składników, po drugie nie będa już tak kruche. Jeśli zwiększać składniki, to już trzeba by wszystkie. No i uwaga, one są bardzo kruche przy wyjmowaniu z pieca, więc trzeba to robić delikatnie. Pozdrawiam