Dzisiaj zapraszamy na pszenny chleb z pyszną, chrupiącą skórką. Dodatkowo chleb jest pieczony z suszonymi pomidorami, dla urozmaicenia smaku.
Ci, którzy czytają bloga wiedzą, że ja niezwykle rzadko piekę chleby pszenne. Dzisiaj jednak mnie naszło na jasne pieczywo. Chlebek jest doskonały. Nie wiem czy widać to zna zdjęciach, ale skórka niesamowicie chrupie. Smak chleba był tak doskonały, że ledwie zdążyłam zrobić zdjęcia a już 2/3 chleba nie było. Kto by się przejmował czekaniem z krojeniem chleba 20 min, jak wskazywał autor przepisu? 😉 Ten nóż tnący skórkę i ten odgłos… aż mi ślinka leci na samo wspomnienie. O zapachu chleba nie mówię. Doskonały sam, my jednak wcinaliśmy go z serem z czarnuszką.
Bardzo, bardzo gorąco polecam.
Do pieczenia chleba, użyłam zwykłego, żeliwnego garnka, z którego na ostatnie 20-25 min pieczenia, zdjęłam pokrywkę.
Przyznam, że dla tego chleba przerwałam dietę, z czego nie jestem zbyt dumna, ale było warto 😉 Nie powiem też, ile ten chleb wytrzymuje w dobrym stanie, bo u nas zniknął w ciągu 1 dnia. Chlebek był obiecany moim rodzicom i niestety, będę musiała upiec drugi, a może w ogóle zrobię podwójną porcję, bo różnie to bywa, że dobre chleby znikają w dziwnych okolicznościach przyrody…
Chleb możecie wzbogacać ulubionymi dodatkami czy to ziołami, prażoną cebulką, oliwkami czy też nasionami. Ja pomidory oczywiście wcześniej namoczyłam.
jak robiłam ten chlebek, przypomniał mi się nieco podobny przepis od Joanny Brodzik, ale ten chlebek jest jednak zdecydowanie lepszy.
Chleb jest robiony na drożdżach a tak naprawdę i fachowo na zaczynie z drożdży, zwanych poolish, czyli jakby długo leżakujący, ale bardzo gęsty rozczyn. Swoją drogą, taki poolish ma niesamowitą konsystencję. Jeśli obrócicie naczynie, w którym leżakował, wyciągnie się Wam niemal do samego stołu, tworząc piękną fakturę na cieście 😉 Tak jakoś mnie ten widok rozczulił 😉
Chlebek jest z rodzaju tych dwudniowych. Czyli najlepiej poolish nastawić pod wieczór, a za pieczenie brać się po południu kolejnego dnia. Ja nie lubię trochę takich przepisów, jako zawracaczy głowy. Lubię konkretne przepisy, biorę mąkę, dodaję to i tamto, mieszam, wyrabiam, czekam, piekę i cieszę się chlebkiem. Nie lubię i nie umiem czekać, dlatego takich dwudniowych chlebków jeszcze stosunkowo mało na blogu ale… będzie ich więcej. Muszę po prostu pamiętać, aby o chlebie zaczynać myśleć dzień wcześniej i tyle 😉
Przepis pochodzi z świetnej książki „Mąka, woda, drożdże, sól – rzecz o pieczeniu chleba” – Kena Forkisha. Polecam tym, którzy dowiedzieć się czegoś więcej o pieczeniu chleba i zrozumieć procesy jakie w trakcie pieczenia i robienia ciasta zachodzą.
![Chleb pszenny z garnka, z pomidorami](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2016/10/chleb.jpg)
Składniki
Poolish
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 ml wody w temp 27 stopni
- 0,2 g suchych drożdży
Ciasto właściwe
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 125 ml wody w temp 41 stopni
- 10 g soli
- 1,5 g suchych drożdży
- poolish
Instrukcje
poolish
- Składniki wymieszać.
- Odstawić naczynie przykryte folią do poranka dnia następnego.
Ciasto właściwe
- Do mąki, dodajemy droźdże i sól, mieszamy.
- Do naczynia z zaczynem dodajemy wodę ( ja dodałam wodę do mąki - za późno doczytałam;).
- Mieszamy i przekładamy do misy z mąką.
- Wyrabiamy ciasto wilgotną dłonią.
- Ciasto będzie dość lepkie.
- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
- W pierwszej godzinie 2-3 razy składamy ciasto.
- Po 2-3h formujemy ciasto i odstawiamy w koszyk do wyrośnięcia na ok 1 h.
- Piekarnik nagrzewamy do 245 stopni i przez ok 40 min nagrzewamy w nim garnek.
- Wyjmujemy gorący garnek z pieca, wkładamy do niego nasz chlebek.
- Pieczemy ok 30 min.
- Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 min.
- Wyjmujemy garnek z pieca, potrząsamy nim aby wydostać chleb.
- Chleb studzimy na kratce.
zbieram się don niego już tyle czasu…. wygląda bardzo apetycznie 🙂
0,2 g suchych drożdży? 1,5 g suchych drożdży?
Czy to aby na pewno sa dobre proporcje?
Tak, pierwsze to malutka szczypta.
Ale polecam gorąco ten przepis : https://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/latwy-chleb-pszenny-ziolami-prowansalskimi-pieczony-garnku/ – chlebek prostszy, praktycznie bez ważenia składników i szybki do zrobienia.