Ostatnio szalałam z różnego rodzaju ciachami z kremem i owocami. Czas przyszedł na coś lżejszego, ale równie pysznego. Panie i Panowie, oto one, krąglutkie, pyszniutkie, szybciutko znikające…Ciastka z mąki gryczanej z dodatkiem masła orzechowego. Robi się je dosłownie w kilka minut, potem tylko pieczenie.
Masło oczywiście mojej produkcji, w wersji crunchy, z kawałkami orzeszków, bo pan blender nie daje rady na gładziutko pojechać orzechów. Nada się równie dobrze, to sklepowe. Jeśli nie masz erytrolu, nic straconego, dodaj inny zdrowy zamiennik cukru.
Jeśli szukacie zdrowych pomysłów na ciastka, dodajcie zamiast tradycyjnego tłuszczu, właśnie masło orzechowe lub olej kokosowy, to doskonałe a przede wszystkim zdrowe zamienniki. Cukier również możecie zastąpić na kilka sposobów.
Ciacha idealne do kawy czy jako przegryzka w chwilach słabości. Nadadzą się również na drugie śniadanie. U nas obowiązkowo z mleczkiem ( tak, wiem, że niezdrowe;p)
U mnie w roli scalacza ciastek, wystąpiła mąka gryczana, z niepalonej gryki. Jeśli użyjecie mąki gryczanej z gryki palonej, Wasze ciacha będą ciemniejsze i miały bardziej intensywny smak. Jeśli Wasze masło jest bardzo rzadkie, może trzeba będzie dodać ciut więcej mąki.
Składniki
- 1 szkl masła orzechowego crunchy
- 1 jajko
- 1/2 szkl. erytrolu
- 1/2 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. płatków owsianych
Instrukcje
- Składniki połączyć.
- Wałkować i wykrawać ciastka.
- Piec w 180 stopniach na złoty kolor.
uwielbiam masło orzechowe. razem z posmakiem mąki gryczanej musiało dac świetny efekt finalny 🙂