Zupa ze świeżego szpinaku, szpinakowa

zupa szpinakowa

Ostatnio w mojej lodówce często gości szpinak baby. Robię z nim różne koktajle, jednak przejedzenie olbrzymiej torby jest ciężkim zadaniem. Tak oto narodził się przepis na prostą zupę ze świeżego szpinaku.

Zupa podobna nieco w smaku do szczawiowej, ale jednak łagodniejsza. Mąż nie był w stanie zidentyfikować jej smaku, może więc jeśli musicie jeść szpinak (żelazo), a nie bardzo Wam odpowiada jego smak, to dobre rozwiązanie.

Jeśli macie gotowy bulion, to zrobienie zupy zajmie jakieś 20 min.  Dla mnie zupa okazała się być świetnym i do tego smacznym sposobem na szpinak. W kolejnej odsłonie szpinaku, pewnie spróbuję go jakoś udusić może z pomidorami.

Ja do zupy dodałam jajko, bo uwielbiam zupy z jajkiem, ale jeśli boicie się o cholesterol, czy po prostu nie lubicie zup z jakiem, możecie śmiało ten element pominąć. Żeby zupa była lżejsza, nie użyłam do niej śmietany, a wlałam mleko. Dzięki temu zupa jest zabielona, nie ma grudek i ma mniej kalorii 😉

A teraz zapraszam na zupę szpinakową.

szpinakowa

Zupa ze świeżego szpinaku

Zupa ze świeżego szpinaku

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 spora marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 200 g szpinaku
  • po 1 jajku na osobę
  • 1 szkl. mleka

Sposób przygotowania

  • Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  • Masło rozpuszczamy na patelni.
  • Na masło wrzucamy warzywa i chwilę dusimy.
  • Dolewamy bulion.
  • Po ok. 10 min dodajemy poszatkowane liście szpinaku.
  • Gotujemy jeszcze ok 5-10 min.
  • W tym czasie gotujemy na twardo jajka.
  • Do zupy dodajemy mleko, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
  • Podajemy zupę z jajkiem.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ze-swiezego-szpinaku/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany