Zupy

Zupa ze świeżego szpinaku, szpinakowa

10 marca 2016
Jump to recipe

zupa szpinakowa

Ostatnio w mojej lodówce często gości szpinak baby. Robię z nim różne koktajle, jednak przejedzenie olbrzymiej torby jest ciężkim zadaniem. Tak oto narodził się przepis na prostą zupę ze świeżego szpinaku.

Zupa podobna nieco w smaku do szczawiowej, ale jednak łagodniejsza. Mąż nie był w stanie zidentyfikować jej smaku, może więc jeśli musicie jeść szpinak (żelazo), a nie bardzo Wam odpowiada jego smak, to dobre rozwiązanie.

Jeśli macie gotowy bulion, to zrobienie zupy zajmie jakieś 20 min.  Dla mnie zupa okazała się być świetnym i do tego smacznym sposobem na szpinak. W kolejnej odsłonie szpinaku, pewnie spróbuję go jakoś udusić może z pomidorami.

Ja do zupy dodałam jajko, bo uwielbiam zupy z jajkiem, ale jeśli boicie się o cholesterol, czy po prostu nie lubicie zup z jakiem, możecie śmiało ten element pominąć. Żeby zupa była lżejsza, nie użyłam do niej śmietany, a wlałam mleko. Dzięki temu zupa jest zabielona, nie ma grudek i ma mniej kalorii 😉

A teraz zapraszam na zupę szpinakową.

szpinakowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *