Babki | Ciasta drożdzowe

Babka drożdżowa

11 marca 2016
Jump to recipe

babka drozdzowa

Babka drożdżowa nieodmiennie kojarzy mi się z Wielkanocą. U nas w domu rzadko występowała babka z lukrem, częściej z cukrem pudrem, który lubiłam podjadać palcem. Pamiętam jak w czasie świąt u cioci postanowiłam zasadzić się tak na jedną babkę, a raczej jej cukrową posypkę. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Posypka okazała się być mąką. Ciocia jak się okazało, posypywała gotowe wypieki mąką. Nie muszę mówić, jak wielkie było moje rozczarowanie, kiedy obśliniony paluch wylądował w dziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki.

Koniec prywaty, wracamy do babki.

Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka 😉 Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu.

Z przepisu wyszła baba bardzo dobra. Mój mąż pałaszował ją z mlekiem, podobnie jak wszystkie tego typu wypieki. Do środka możecie dodać do co lubicie – rodzynki, skórkę pomarańczową. Samą babkę możecie ozdobić zarówno lukrem, posypać cukrem pudrem lub też pozostawić bez żadnych dodatków – i tak obroni się smakiem.

babka drożdżowa 2

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *