Babki | Ciasta drożdzowe

Babka drożdżowa

11 marca 2016

babka drozdzowa

Babka drożdżowa nieodmiennie kojarzy mi się z Wielkanocą. U nas w domu rzadko występowała babka z lukrem, częściej z cukrem pudrem, który lubiłam podjadać palcem. Pamiętam jak w czasie świąt u cioci postanowiłam zasadzić się tak na jedną babkę, a raczej jej cukrową posypkę. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Posypka okazała się być mąką. Ciocia jak się okazało, posypywała gotowe wypieki mąką. Nie muszę mówić, jak wielkie było moje rozczarowanie, kiedy obśliniony paluch wylądował w dziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki.

Koniec prywaty, wracamy do babki.

Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka 😉 Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu.

Z przepisu wyszła baba bardzo dobra. Mój mąż pałaszował ją z mlekiem, podobnie jak wszystkie tego typu wypieki. Do środka możecie dodać do co lubicie – rodzynki, skórkę pomarańczową. Samą babkę możecie ozdobić zarówno lukrem, posypać cukrem pudrem lub też pozostawić bez żadnych dodatków – i tak obroni się smakiem.

babka drożdżowa 2

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Składniki

  • 300 g + 100 g (opcjonalnie) mąki
  • 50 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 gr + 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • aromat waniliowy
  • bakalie

Sposób przygotowania

  • Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn.
  • Odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puch.
  • Do 300 gr przesianej mąki dodajemy rozczyn, utarte żółtka, wanilię oraz skórkę z cytryny.
  • Dodajemy opcjonalnie bakalie.
  • Wyrabiamy ciasto ok 10-15 min.
  • Jeśli ciasto jest rzadkie i bardzo się lepi podsypujemy mąką, starając się nie przekroczyć 100 gr.
  • Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki.
  • Odstawiamy jeszcze na 15-20 min do napuszenia.
  • PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/babka-drozdzowa/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *