Zupa z soczewicy czerwonej – zupa dahl

zupa z soczewicy

Dzisiaj kolejna odsłona zupowego cyklu. Zupa z czerwonej soczewicy – dahl. Zupa to element kuchni indyjskiej. Niezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami.

Miska takiej zupy z soczewicy to samodzielne danie. Możecie je wzbogacić mlekiem kokosowym. My lubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw.

W zależności od tego, jak długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc zupę -krem.

Taka zupa idealna jest na zimę, bo doskonale rozgrzewa dzięki przyprawom.

Pierwszy raz jedliśmy ją w knajpce wegetariańskiej. Trochę się bałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa okazała się przepyszna, a ta z tego przepisu z powodzeniem jej dorównuje.

Jeśli macie ok 20-30 min i szklankę czerwonej soczewicy, nie wahajcie się jej użyć i zrobić pyszną zupę.

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 1 szkl. soczewicy
  • 1,5 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • kumin, papryka czerwona, garam masala
  • 1 szklanka mleka kokosowego - opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i kroimy.
  • Wrzucamy na roztopione na patelni masło.
  • Jak cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir.
  • Z patelni przekładamy zawartość to garnka lub rondla.
  • Dodajemy pomidory, soczewicę i bulion.
  • gotujemy 20-30 min.
  • Doprawiamy przyprawami.
  • Możemy dodać mleczko kokosowe.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-z-soczewicy-czerwonej-zupa-dahl/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany