Sosy

Majonez domowy

1 lutego 2016

Majonez domowy Uwielbiamy majonez. A w zasadzie kto nie 😉 Jajka z majonezem, majonez do sałatek, czy surówek no i do kanapek, nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii 😉

Sos majonezowy, zwany majonezem do najlżejszych nie należy, za to do tych najsmaczniejszych i owszem.

Ponieważ ostatnio jestem na etapie uważnego studiowania etykietek ze składem produktów ze smutkiem, musiałam zrezygnować z kupowanego przez lata majonezu. Ponieważ ten, reklamowany jako „bez konserwantów” w smaku dla jest nieakceptowalny pozostało zrobić majonez samemu.

Nie jest to skomplikowane, kilka składników i możecie cieszyć się domowym majonezem o naprawdę wyśmienitym smaku. Co ważne, to wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

majonez

Taki domowy majonez zamknięty w słoiczku, może stać w lodówce ok tygodnia.

Przepis pochodzi jeszcze z zamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy.

Kolor majonezu jak i smak w dużej mierze zależy od musztardy jakiej użyjecie do jego wykonania. Oczywiście, możecie użyć słynnej musztardy z Dijon. Ja jednak polecam naszą domową musztardę, musztardę sarepską lub rosyjską.

Ponieważ będziemy używać tutaj dość dużo oleju, ważna uwaga. Majonez może nam się zważyć jeśli będziemy olej wlewać szybko i w dużej ilości. Jeśli będzie wlewać go cienką strużką i wolno, nic nie powinno nam się przytrafić. Jeśli jednak majonez nam się zważy, nie wyrzucajmy go. Zacznijmy robić go od nowa ucierając żółtko z musztardą i sokiem cytrynowym potem dodając zważony majonez po łyżce i na końcu małymi strużkami olej. Powinno wszystko ładnie się połączyć w jednolita masę.

Spróbujcie również zasąapić sok z cytryny octem winnym i zobaczyć jak to wpłynie na smak i kolor majonezu.

Dość gadania, pora ubijania majonezu 😉

Majonez domowy

Majonez domowy

Składniki

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 szkl. oleju
  • 2-4 łyżki wrzątku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • żółtko ucieramy z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny.
  • Zaczynamy dodawać po trochu olej.
  • Najpierw dodajemy kilka łyżek, po wymieszaniu, wlewamy wolnym strumieniem i cały czas ubijając masę.
  • Z miodowej barwy, wraz z ubijaniem, majonez zacznie przybierać kolor coraz jaśniejszy i zacznie gęstnieć.
  • Jeśli mieliśmy duże żółtko możemy dodać 2 szkl oleju.
  • Jeśli majonez jest za gęsty, dodajemy 2 -4 łyżek wrzątku, cały czas ucierając.
https://mieszamwgarnku.pl/sosy/majonez-domowy/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *