Uwielbiamy majonez. A w zasadzie kto nie 😉 Jajka z majonezem, majonez do sałatek, czy surówek no i do kanapek, nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii 😉
Sos majonezowy, zwany majonezem do najlżejszych nie należy, za to do tych najsmaczniejszych i owszem.
Ponieważ ostatnio jestem na etapie uważnego studiowania etykietek ze składem produktów ze smutkiem, musiałam zrezygnować z kupowanego przez lata majonezu. Ponieważ ten, reklamowany jako „bez konserwantów” w smaku dla jest nieakceptowalny pozostało zrobić majonez samemu.
Nie jest to skomplikowane, kilka składników i możecie cieszyć się domowym majonezem o naprawdę wyśmienitym smaku. Co ważne, to wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Taki domowy majonez zamknięty w słoiczku, może stać w lodówce ok tygodnia.
Przepis pochodzi jeszcze z zamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy.
Kolor majonezu jak i smak w dużej mierze zależy od musztardy jakiej użyjecie do jego wykonania. Oczywiście, możecie użyć słynnej musztardy z Dijon. Ja jednak polecam naszą domową musztardę, musztardę sarepską lub rosyjską.
Ponieważ będziemy używać tutaj dość dużo oleju, ważna uwaga. Majonez może nam się zważyć jeśli będziemy olej wlewać szybko i w dużej ilości. Jeśli będzie wlewać go cienką strużką i wolno, nic nie powinno nam się przytrafić. Jeśli jednak majonez nam się zważy, nie wyrzucajmy go. Zacznijmy robić go od nowa ucierając żółtko z musztardą i sokiem cytrynowym potem dodając zważony majonez po łyżce i na końcu małymi strużkami olej. Powinno wszystko ładnie się połączyć w jednolita masę.
Spróbujcie również zasąapić sok z cytryny octem winnym i zobaczyć jak to wpłynie na smak i kolor majonezu.
Dość gadania, pora ubijania majonezu 😉
Składniki
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 szkl. oleju
- 2-4 łyżki wrzątku (opcjonalnie)
Instrukcje
- żółtko ucieramy z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny.
- Zaczynamy dodawać po trochu olej.
- Najpierw dodajemy kilka łyżek, po wymieszaniu, wlewamy wolnym strumieniem i cały czas ubijając masę.
- Z miodowej barwy, wraz z ubijaniem, majonez zacznie przybierać kolor coraz jaśniejszy i zacznie gęstnieć.
- Jeśli mieliśmy duże żółtko możemy dodać 2 szkl oleju.
- Jeśli majonez jest za gęsty, dodajemy 2 -4 łyżek wrzątku, cały czas ucierając.
To prawda że na etykietach takich produktów jest… no własnie mnóstwo niepotrzebnych nam składników. A prosto można wykonać majonez w domu:)
Dokładnie 😉