Dzisiaj kolejna odsłona zupowego cyklu. Zupa z czerwonej soczewicy – dahl. Zupa to element kuchni indyjskiej. Niezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami.
Miska takiej zupy z soczewicy to samodzielne danie. Możecie je wzbogacić mlekiem kokosowym. My lubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw.
W zależności od tego, jak długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc zupę -krem.
Taka zupa idealna jest na zimę, bo doskonale rozgrzewa dzięki przyprawom.
Pierwszy raz jedliśmy ją w knajpce wegetariańskiej. Trochę się bałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa okazała się przepyszna, a ta z tego przepisu z powodzeniem jej dorównuje.
Jeśli macie ok 20-30 min i szklankę czerwonej soczewicy, nie wahajcie się jej użyć i zrobić pyszną zupę.
Składniki
- 1,5 l bulionu
- 1 cebula
- 1 szkl. soczewicy
- 1,5 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- kumin, papryka czerwona, garam masala
- 1 szklanka mleka kokosowego - opcjonalnie
Instrukcje
- Cebulę obieramy i kroimy.
- Wrzucamy na roztopione na patelni masło.
- Jak cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir.
- Z patelni przekładamy zawartość to garnka lub rondla.
- Dodajemy pomidory, soczewicę i bulion.
- gotujemy 20-30 min.
- Doprawiamy przyprawami.
- Możemy dodać mleczko kokosowe.