Zupy

Zupa z soczewicy czerwonej – zupa dahl

2 lutego 2016
Jump to recipe

zupa z soczewicy

Dzisiaj kolejna odsłona zupowego cyklu. Zupa z czerwonej soczewicy – dahl. Zupa to element kuchni indyjskiej. Niezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami.

Miska takiej zupy z soczewicy to samodzielne danie. Możecie je wzbogacić mlekiem kokosowym. My lubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw.

W zależności od tego, jak długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc zupę -krem.

Taka zupa idealna jest na zimę, bo doskonale rozgrzewa dzięki przyprawom.

Pierwszy raz jedliśmy ją w knajpce wegetariańskiej. Trochę się bałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa okazała się przepyszna, a ta z tego przepisu z powodzeniem jej dorównuje.

Jeśli macie ok 20-30 min i szklankę czerwonej soczewicy, nie wahajcie się jej użyć i zrobić pyszną zupę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *