Zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to świetny pomysł na zimowe dni. Sycąca i świetnie rozgrzewająca. O ile kiedyś nie lubiłam zbytnio zup, to im człowiek jest starszy, to bardziej je docenia. I to właśnie te domowe, sycące, pełne warzyw, a nie te z torebek czy kartonów.

Zupa to idealnie danie, kiedy wracamy zmarznięci i głodni ze spaceru. Kilka minut i na stole ląduje talerz gorącej, pożywnej zupy.

Zachęcam Was do gotowania o ile tylko możecie zup na wywarach – mięsnym lub warzywnym. Ich smak jest głębszy od tych robionych na kostkach rosołowych, o walorach zdrowotnych nie wspominam.

Zupa ogórkowa, lekko kwaskowa u mnie zwykle robiona jest wtedy, kiedy w lodówce zostają ogórki kiszone i nikt za bardzo nie chce ich jeść. W zupie sprawdzą się idealnie.

Jeśli nie chcecie, aby Wasze zupy były ciężkie z powodu śmietany, ale lubicie zabielane zupy, to mam trik, o którym powiedziała mi lata temu ciocia. Jeśli zupa nie będzie odgrzewana wiele razy i nie będzie długo stać, zamiast śmietany do zupy dolewam mleka. Zupa wygląda jak zabielana, nie ma grudek jak w wypadku dodania jogurtu i jest równie pyszna. Jedynym wyjątkiem od tej metody jaki robię jest żurek, do którego jednak dodaję śmietanę 😉

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • pół pora
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 szkl. śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Z warzyw (bez ziemniaków), mięsa i przypraw gotujemy wywar.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej (ja ich nie obieram).
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru.
  • Jak będą miękkie, dodajemy ogórki wraz z sokiem.
  • Zagotowujemy.
  • Do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, żeby zahartować śmietanę.
  • Zabielamy zupę.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ogorkowa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany