Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne | Sylwester

Oponki drożdżowe babci

27 stycznia 2016
Jump to recipe

oponki4

Oponki drożdżowe, smażone w głębokim tłuszczu są charakterystyczne dla karnawału czy Tłustego Czwartku. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli również z przyjemnością je pałaszują, wspominając swoje dzieciństwo. Szybko znikają ze stołu, więc jeśli spodziewamy się gości  szczególnie z dziećmi, można pokusić się o zrobienie podwójnej porcji. Świetne zarówno na ciepło ( bo kto im się oprze) jak i kolejnego dnia.

Przepis na oponki pochodzi od babci. Oponki mają klasyczny smak. Są puszyste a ich grubość również zależy od grubości placka na jaki rozwałkujemy ciasto. Nie są w smaku bardzo słodkie, gdyż to cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie go za dużo.

oponki3

W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu).  Tak jak w przypadku wszystkich ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, warto je po usmażeniu wyłożyć na ręczniczek papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do posypania możecie użyć cukru pudru lub cukru pudru z dodatkiem wanilii, kardamonu czy cynamonu.

Jeśli lubicie smażone ciastka do tego mięciutkie i puszyste, musicie je zrobić 😉

oponki2

oponki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *