Oponki drożdżowe, smażone w głębokim tłuszczu są charakterystyczne dla karnawału czy Tłustego Czwartku. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli również z przyjemnością je pałaszują, wspominając swoje dzieciństwo. Szybko znikają ze stołu, więc jeśli spodziewamy się gości szczególnie z dziećmi, można pokusić się o zrobienie podwójnej porcji. Świetne zarówno na ciepło ( bo kto im się oprze) jak i kolejnego dnia.
Przepis na oponki pochodzi od babci. Oponki mają klasyczny smak. Są puszyste a ich grubość również zależy od grubości placka na jaki rozwałkujemy ciasto. Nie są w smaku bardzo słodkie, gdyż to cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie go za dużo.
W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu). Tak jak w przypadku wszystkich ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, warto je po usmażeniu wyłożyć na ręczniczek papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do posypania możecie użyć cukru pudru lub cukru pudru z dodatkiem wanilii, kardamonu czy cynamonu.
Jeśli lubicie smażone ciastka do tego mięciutkie i puszyste, musicie je zrobić 😉
Składniki
- 500 g mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki spirytusu
- 100 gr masła
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 gr drożdży
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
- Olej do smażenia
- cukier puder do posypaia
Instrukcje
Rozczyn
- drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłej wody.
- Rozcieramy drożdże z wodą i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
Ciasto
- Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę przesiewamy.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodajemy sól, wlewamy ostudzone masło, dodajemy mąkę, mleko oraz rozczyn.
- Zagniatamy ciasto.
- Na koniec dodajemy spirytus.
- Ciasto będzie dość lepkie.
- Odstawimy je do wyrośnięcia na ok 1-1,5h w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm.
- Szklanką wykrawamy krążki, w których małym kieliszkiem wykrawamy dziurki.
- Zostawiamy oponki na 15 min do napuszenia.
- Smażymy w nagrzanym oleju do zezłocenia.
- Usmażone oponki kładziemy na ręcznik papierowy.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.