Dania bezmięsne

Bliny pszenno-gryczane

25 stycznia 2016

bliny

Bliny w rodzinie mojego męża znane są od wieków. W końcu dziadkowie pochodzili z wileńszczyzny, więc co jak co, ale co to bliny wiedzieli doskonale. Jednak w ich wykonaniu, bliny bliny to nic innego jak naleśniki z pomaczką – tłuszczem wytapianym z wędzonego boczku i słoniny ze śmietaną.  Dietetyczne to w żadnym wymiarze danie nie jest 😉

Ja za to od dziecka słyszałam, że jak bliny to tylko z mąki gryczanej i nawet doszło do sprzeczki z mężem, co można blinem nazywać. Coby nie mówić, to bliny jako potrawa mają swoje korzenie na wschód od naszej granicy. A to, jak kto je wykonywał, zależy od rodzinnego domu.

Tak czy siak, bliny są pyszne. Ja podałam je z dodatkiem sosu waniliowego, który doskonale złamał smak blinów. Ale możecie podać je ze śmietaną czy tylko cukrem. Kto co lubi 😉

Ja użyłam do wykonania blinów mąki pszennej chlebowej i mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie, wystarczy zwykła mąka gryczana 750. Posmak gryki będzie wtedy delikatniejszy.

bliny gryczane

Placki – bliny wychodzą puszyste, zdecydowanie grubsze od naszych naleśników.

Ciasto na bliny powinno być puszyste, ale stosunkowo gęste, zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *