Dania bezmięsne

Bliny pszenno-gryczane

25 stycznia 2016
Jump to recipe

bliny

Bliny w rodzinie mojego męża znane są od wieków. W końcu dziadkowie pochodzili z wileńszczyzny, więc co jak co, ale co to bliny wiedzieli doskonale. Jednak w ich wykonaniu, bliny bliny to nic innego jak naleśniki z pomaczką – tłuszczem wytapianym z wędzonego boczku i słoniny ze śmietaną.  Dietetyczne to w żadnym wymiarze danie nie jest 😉

Ja za to od dziecka słyszałam, że jak bliny to tylko z mąki gryczanej i nawet doszło do sprzeczki z mężem, co można blinem nazywać. Coby nie mówić, to bliny jako potrawa mają swoje korzenie na wschód od naszej granicy. A to, jak kto je wykonywał, zależy od rodzinnego domu.

Tak czy siak, bliny są pyszne. Ja podałam je z dodatkiem sosu waniliowego, który doskonale złamał smak blinów. Ale możecie podać je ze śmietaną czy tylko cukrem. Kto co lubi 😉

Ja użyłam do wykonania blinów mąki pszennej chlebowej i mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie, wystarczy zwykła mąka gryczana 750. Posmak gryki będzie wtedy delikatniejszy.

bliny gryczane

Placki – bliny wychodzą puszyste, zdecydowanie grubsze od naszych naleśników.

Ciasto na bliny powinno być puszyste, ale stosunkowo gęste, zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *