Zupy

Zupa ogórkowa

26 stycznia 2016
Jump to recipe

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to świetny pomysł na zimowe dni. Sycąca i świetnie rozgrzewająca. O ile kiedyś nie lubiłam zbytnio zup, to im człowiek jest starszy, to bardziej je docenia. I to właśnie te domowe, sycące, pełne warzyw, a nie te z torebek czy kartonów.

Zupa to idealnie danie, kiedy wracamy zmarznięci i głodni ze spaceru. Kilka minut i na stole ląduje talerz gorącej, pożywnej zupy.

Zachęcam Was do gotowania o ile tylko możecie zup na wywarach – mięsnym lub warzywnym. Ich smak jest głębszy od tych robionych na kostkach rosołowych, o walorach zdrowotnych nie wspominam.

Zupa ogórkowa, lekko kwaskowa u mnie zwykle robiona jest wtedy, kiedy w lodówce zostają ogórki kiszone i nikt za bardzo nie chce ich jeść. W zupie sprawdzą się idealnie.

Jeśli nie chcecie, aby Wasze zupy były ciężkie z powodu śmietany, ale lubicie zabielane zupy, to mam trik, o którym powiedziała mi lata temu ciocia. Jeśli zupa nie będzie odgrzewana wiele razy i nie będzie długo stać, zamiast śmietany do zupy dolewam mleka. Zupa wygląda jak zabielana, nie ma grudek jak w wypadku dodania jogurtu i jest równie pyszna. Jedynym wyjątkiem od tej metody jaki robię jest żurek, do którego jednak dodaję śmietanę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *