Zupy

Krupnik

23 marca 2016

krupnik Nie powiem, żeby to była zupa mojego dzieciństwa;) Jej smak wraz z mężem doceniamy dopiero teraz. Pyszna, sycąca i treściwa zupa na mięsie. Spokojnie wystarczy za cały obiad.

Charakterystyczny smak zupa zawdzięcza krupie, czyli kaszy. W zależności od tego czym dysponujecie, można dodać kaszę jaglaną, pęczak czy nawet mazurską. Jeśli jecie zupę z dziećmi nie musicie jej bardzo doprawiać. Dla wszystkich tych, którzy chcą się porządnie rozgrzać i spróbować nowych smaków, polecam poeksperymentować z różnymi przyprawami.

U nas krupnik w wersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej.

krupnik

Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą 😉

Krupnik - klasyczna zupa z kaszą

Krupnik - klasyczna zupa z kaszą

Składniki

  • 2 l wody
  • 200 g mięsa (karkówka, szynka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szkl. kaszy
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarenka pieprzu
  • sól do smaku
  • natka do posypania.

Sposób przygotowania

  • Mięso oczyszczamy, kroimy w drobne kawałki.
  • Warzywa obieramy i myjemy.
  • Wodę zagotowujemy i wrzucamy warzywa (poza ziemniakami) i mięso do garnka.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Gotujemy nasz wywar na wolnym ogniu.
  • Po ok 1h wrzucamy ziemniaki i kaszę.
  • Gotujemy jeszcze 20 min.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/krupnik/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *