Zupy

Krupnik

23 marca 2016
Jump to recipe

krupnik Nie powiem, żeby to była zupa mojego dzieciństwa;) Jej smak wraz z mężem doceniamy dopiero teraz. Pyszna, sycąca i treściwa zupa na mięsie. Spokojnie wystarczy za cały obiad.

Charakterystyczny smak zupa zawdzięcza krupie, czyli kaszy. W zależności od tego czym dysponujecie, można dodać kaszę jaglaną, pęczak czy nawet mazurską. Jeśli jecie zupę z dziećmi nie musicie jej bardzo doprawiać. Dla wszystkich tych, którzy chcą się porządnie rozgrzać i spróbować nowych smaków, polecam poeksperymentować z różnymi przyprawami.

U nas krupnik w wersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej.

krupnik

Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *