Nie powiem, żeby to była zupa mojego dzieciństwa;) Jej smak wraz z mężem doceniamy dopiero teraz. Pyszna, sycąca i treściwa zupa na mięsie. Spokojnie wystarczy za cały obiad.
Charakterystyczny smak zupa zawdzięcza krupie, czyli kaszy. W zależności od tego czym dysponujecie, można dodać kaszę jaglaną, pęczak czy nawet mazurską. Jeśli jecie zupę z dziećmi nie musicie jej bardzo doprawiać. Dla wszystkich tych, którzy chcą się porządnie rozgrzać i spróbować nowych smaków, polecam poeksperymentować z różnymi przyprawami.
U nas krupnik w wersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej.
Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą 😉

Składniki
- 2 l wody
- 200 g mięsa (karkówka, szynka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 1/2 szkl. kaszy
- 3 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarenka pieprzu
- sól do smaku
- natka do posypania.
Instrukcje
- Mięso oczyszczamy, kroimy w drobne kawałki.
- Warzywa obieramy i myjemy.
- Wodę zagotowujemy i wrzucamy warzywa (poza ziemniakami) i mięso do garnka.
- Dodajemy przyprawy.
- Gotujemy nasz wywar na wolnym ogniu.
- Po ok 1h wrzucamy ziemniaki i kaszę.
- Gotujemy jeszcze 20 min.