Często jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo.
Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem.
Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię 😉 dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy, taką jaką zazwyczaj my robimy;) Polecam do polewy użyć czekolady 90% lub kaletek czekolady pitnej.
Polewa wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce.
Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami.

Składniki
- 1 łyżka miodu
- 75 g czekolady min 70% kakao
- 75 ml śmietany kremówki
Instrukcje
- W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę wraz z miodem.
- Uważamy, żeby się nie zagotowała.
- Do gorącej śmietany wrzucamy połamaną w mniejsze kawałki czekoladę.
- Mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
© 2025 MieszamWGarnku
Znalazłam ten przepis, zrobiłam, wyszło wspaniale 🙂 Dziękuję i wesołych!