Surówka z kapusty kiszonej i pora

Ciężko mi przemycać pora w surówkach. Pan mąż nie przepada za nim specjalnie i koniec. Toleruje go jeszcze w sałatce z jajkiem, groszkiem i jabłkiem. W innych formach odmawia konsumpcji pora.

Jednak tym razem surówka została spałaszowana w całości. Po raz pierwszy robiłam, niecodzienne jak dla mnie zestawienie kapusty kiszonej z porem. I wiecie co, na pewno powtórzę tą surówkę nie raz. Kapusta idealnie łagodzi ostrość pora, i samego pora praktycznie tu nie czuć.

Jeśli dorzucimy do tego jeszcze marchewkę i jabłko, to mamy pełnię szczęścia, którą dosładzamy jeszcze szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę oliwy 😉

I macie w skrócie przepis na tą pyszniastą surówkę.

A Wy jak robicie pora? Solicie go przed łączeniem z innymi warzywami?

Surówka z kapusty kiszonej i pora

Surówka z kapusty kiszonej i pora

Składniki

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 średni por
  • 1 niewielkie jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

  • Pora myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  • Kapustę kroimy.
  • Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  • Dodajemy cukier i oliwę.
  • Mieszamy
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-pora/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany