Macie czasem tak, że nagle Was nachodzi na coś słodkiego? I nie, nie ciasto, bo przecież jego wykonanie zajmie godzinę…
W takich kryzysowych sytuacjach, skorzystajcie z tego przepisu. Pączki na jogurcie, są bardzo delikatne w smaku i do tego szybkie do zrobienia. Wrzucasz wszystkie składniki do miski, mieszasz kilka razy i smażysz. Nie używamy drożdży, więc nie musisz się martwić czy się udadzą czy nie. Do tego wszystko co do ich zrobienia potrzeba, masz w swojej lodówce. Jeszcze nie jesteś przekonana?
My robimy często pączki na serkach homogenizowanych, ale te nie są od nich gorsze… o nie 😉 A szybsze w wykonaniu.
Pączki posyp cukrem pudrem albo polukruj, w zależności co bardziej preferujesz.
Czy z pączkami musimy czekać na Tłusty Czwartek? Oczywiście, że nie. W karnawale wszelkie pączki, faworki i smażone ciacha mają racje bytu. Bo w końcu jak nie teraz, to kiedy?
Idealny przepis na lekkie pączki, jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, masz niespodziewany najazd gości i kilkanaście minut na przygotowanie czegoś smacznego.
Z podanej porcji wychodzi ok 15 pączków.
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 mały jogurt naturalny
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje
- Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać na gładką masę.
- Formować łyżkami ciasto w kształt kuli wielkości orzecha włoskiego.
- Smażyć na gorącym tłuszczu.
- Usmażone kłaść na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.