Dania mięsne

Pieczone udka z kurczaka na warzywach

23 stycznia 2017
Jump to recipe

Co lubię w tym kurczaku? Wszystko 😉 Szybko się go robi, bo wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami. W czasie, kiedy nasz kurczak nabiera kolorków w piekarniku, my zajmujemy się warzywami.

W nagrodę otrzymujemy pełne danie, zdrowe i kolorowe, które można serwować od razu na obiad.

U mnie w roli warzyw wystąpiła papryka czerwona i żółta, czerwona cebula, brukselka i batat. Możecie bataty zamienić na zwykłe ziemniaki, jednak wtedy czas ich pieczenia się wydłuży. Można ziemniaki troszkę przed pieczeniem podgotować, wtedy zachowamy jędrność warzyw. W sezonie dodałabym do mojego miksu jeszcze cukinię i bakłażana.

Jeśli boicie się skórki z udka, to możecie ją ściągnąć przed pieczeniem. Ja jednak preferuję ją zostawić i zdejmować dopiero podczas jedzenia. Mięsko z kurczaka jest wtedy delikatniejsze.

Całe danie robimy w dwóch etapach. Najpierw wsadzamy do piekarnika na ok 45 min. same udka. Po tym czasie na blachę wykładamy warzywa, skrapiamy je oliwą wymieszaną z przyprawami i na całość wykładamy udka. Pieczemy jeszcze ok 30 min.

Oczywiście, możecie użyć Waszych ulubionych przypraw. Danie świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.

Olej kokosowy z przepisu możecie zastąpić dowolnym, preferowanym przez Was tłuszczem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *