Sałatki/Surówki

Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty

2 listopada 2016

Surówka z czerwonej kapusty, przyznam dość rzadko gości na naszym stole. Może za rzadko, bo przecież jest pyszna i zdrowa. Może to dlatego, że ciężko znaleźć małą główkę czerwonej kapusty? A może dlatego, że wymaga nieco większych zabiegów przy przygotowaniu, bo jest zdecydowanie bardziej sucha niż kapusta biała?

Tak czy siak, zapraszam dzisiaj na surówkę z czerwonej kapusty.

Swoją drogą na Śląsku, czerwona kapusta zwana jest modrą kapustą. Pięknie, nieprawdaż?

Ale wróćmy do czerwonej kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci.

Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny, dzięki czemu nie straci swojego koloru. W przepisie polałam kapustę olejem, ale jeśli chcecie konkretniejszego smaku i możecie sobie na to pozwolić (dieta;)) to użyjcie majonezu. nie ukrywam, że z majonezem surówka jest jeszcze lepsza.

surówka z czerwonej kapusty

Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek.

Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce.

Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty

Składniki

  • Mała główka kapusty czerwonej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 1 małą biała cebulka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz 1 łyżeczka cukru
  • olej (najlepiej tłoczony na zimno)
  • 4 goździki

Sposób przygotowania

  • W garnku wstawiamy wodę z goździkami. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 4-5 min.
  • Wykładamy na sitko i skrapiamy sokiem z cytryny. Koniecznie mieszamy!
  • Cebulę i jabłko kroimy w kosteczkę.
  • Paprykę kroimy w paski.
  • Całość doprawiamy przyprawami do smaku i polewamy olejem.
  • Mieszamy
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *