Dyniowe puree, puree z dynii

mus z dynii

Zastanwiacie się  jak zachować smak dynii na pozostałą część roku? A może nie wiecie jak podejść do dynii i zacząć ją wykorzystywać do ciast, pierogów czy innych dań?

Odpowiedzią na wszystkie pytania jest puree. Dynia w tej formie na kilka zalet: zajmuje mało miejsca, może być dalej przetwarzana, można ją zamrozić i w odpowiedniej chwili wyjąć i przygotować wedle upodobania.

Puree robi się właściwie samo, więc ja je robię niejako „przy okazji” robienia w kuchni czegoś innego.

Gotowe puree możemy zamienić na farsz do ravioli, dodać do ciasta czy zamrozić i zrobić z niego dyniową zupę.

Dyniowe puree, puree z dynii

Dyniowe puree, puree z dynii

Składniki

  • 1 dynia

Sposób przygotowania

  • Dynię myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, ćwiartki czy jak nam wyjdzie.
  • Usuwamy pestki teraz lub potem.
  • Wstawiamy dynię do piekarnika na 180 stopni na ok 30-45 min w zależności od odmiany.
  • Dla bezpieczeństwa warto po 30 min dynię sprawdzić widelcem.
  • Jeśli gładko wchodzi w dynię, a dynia jest mięciutka, możemy wyłączyć piekarnik.
  • Czekamy aż dynia trochę ostygnie i za pomocą łyżki wydobywamy miąższ.
  • jeśli nie jest on idealnie gładki, możemy potraktować go malakserem lub blenderem.
  • Mamy puree.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dyniowe-puree-puree-z-dynii/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany