Zastanwiacie się jak zachować smak dynii na pozostałą część roku? A może nie wiecie jak podejść do dynii i zacząć ją wykorzystywać do ciast, pierogów czy innych dań?
Odpowiedzią na wszystkie pytania jest puree. Dynia w tej formie na kilka zalet: zajmuje mało miejsca, może być dalej przetwarzana, można ją zamrozić i w odpowiedniej chwili wyjąć i przygotować wedle upodobania.
Puree robi się właściwie samo, więc ja je robię niejako „przy okazji” robienia w kuchni czegoś innego.
Gotowe puree możemy zamienić na farsz do ravioli, dodać do ciasta czy zamrozić i zrobić z niego dyniową zupę.
Składniki
- 1 dynia
Instrukcje
- Dynię myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, ćwiartki czy jak nam wyjdzie.
- Usuwamy pestki teraz lub potem.
- Wstawiamy dynię do piekarnika na 180 stopni na ok 30-45 min w zależności od odmiany.
- Dla bezpieczeństwa warto po 30 min dynię sprawdzić widelcem.
- Jeśli gładko wchodzi w dynię, a dynia jest mięciutka, możemy wyłączyć piekarnik.
- Czekamy aż dynia trochę ostygnie i za pomocą łyżki wydobywamy miąższ.
- jeśli nie jest on idealnie gładki, możemy potraktować go malakserem lub blenderem.
- Mamy puree.
© 2024 MieszamWGarnku