Przetwory

Dżem z aronii

15 października 2015
Jump to recipe

dzem_z_aroniiPrzyznam szczerze, że podchodziłam z lekką rezerwą do tego przepisu. Lubimy aronię, soki z aronii czy to z jabłkiem czy to słodzone sokiem z winogron. Jednak przetwarzanie aronii, wymaga odpowiedniego podejścia. Jadłam raz dżem aroniowy, który był strasznie suchy, po prostu wióry aronii i jakoś to doświadczenie odrzucało mnie od eksperymentów z tym wdzięcznym owocem w kuchni.

Dlaczego warto jeść aronię? W skrócie to superowoc, który ma bardzo dużo cennych dla zdrowia witamin i związków mineralnych. Więcej o właściwości aronii przeczytacie  Tutaj. Strona należy do p. Piotra Eggerta, który zajmuje się uprawą aronii a właściwie jej sadzonek i o aronii wie naprawdę dużo. Na stronie można przeczytać darmowy rozdział jego książki i wiele więcej.

Żeby dżemik był lepszy są w nim dodane przyprawy ale i jabłka, dzięki czemu całość jest soczysta.

Jest to jeden z najlepszych dżemów jakie zrobiłam, a mąż od razu stwierdził, że świetny do nadziewania bułek.

Tak więc póki aronię można jeszcze dostać na bazarach czy targach, marsz po aronię!

mrozona_aronia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *