Sałata z sosem miodowo-pomarańczowym

salata z sosem miodowo-pomarańczowymSałaty pełnią w naszym domu ważną funkcję. Często jadamy je jako obiad, kolację lub śniadanie. Zwykle z grzankami z masłem czosnkowym.

Możemy kupić gotową mieszankę sałat, lub ułożyć własną kompozycję z tego, co akurat mamy w lodówce. Możecie dorzucić kapary, świeże pomidory w zimie zastąpić suszonymi.

U nas tym razem wersja sałaty bez rukoli, której nie miałam. Do tego lekko słodkawy sos z nutką pomarańczy, który idealnie współgra z całością.

Sałata z sosem miodowo-pomarańczowym

Sałata z sosem miodowo-pomarańczowym

Składniki

  • 1 op. mieszanki sałat lub po kilka listków ulubionych sałat
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 spory ogórek
  • 7 ciemnych oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
    Sos
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

    Sos
  • Składniki sosu mieszamy do uzyskana jednolitej konsystencji. Oliwę dodajemy jako ostatnią!
  • Sos odstawiamy do przegryzienia
  • Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Ogórek (u nas nie obrany), kroimy w cienkie plasterki.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i dokładamy do miski. Oliwki, cebulkę kroimy w dowolne kształty.
  • Całość polewamy sosem i mieszamy.
  • Na górze kładzemy kawałki fety. Jeśli fetę położymy wcześniej, rozgniecie nam się w sałatce w czasie mieszania, a tak będzie ładnie wyglądać
http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/salata-z-sosem-miodowo-pomaranczowym/

salata z fetą i pomidorem

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany