Drobiowa wątróbka w nowej odsłonie. Tym razem z dodatkiem cebulki i jabłka. Na taki trochę egzotyczny miks słodkiego jabłka i cebuli namówił mnie znajomy w poprzedniej pracy. Całość idealnie się komponuje i podkreśla smak wątróbki. Jak się okazuje, niepozorna wątróbka może smakować naprawdę wybornie.

Uwagi
Jeśli lubisz mocno przysmażoną wątróbkę, potrzymaj ją dłużej na gazie, przed dolaniem wody.
Składniki
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 jabłko
- 1 cebula biała
- mąka do obtoczenia wątróbek
- sól, pieprz, cukier
- Olej
Instrukcje
- Wątróbki myjemy, oczyszamy.
- Pieprzymy i obtaczamy w mące. Nie solimy!
- Smażymy do zrumienienia.
- Na osobnej patelni wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszkliwienia.
- Dorzucamy obrane jabłko i pocięte na 8. Przykrywamy przykrywką i dusimy aż jabłka napuchną.
- Teraz dolewamy odrobinkę wody, solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru dla zrównoważenia smaków jabłka i cebuli.
- Wątróbki na drugiej patelni podlewamy niewielką ilością wody i solimy. Zrobi się nam smaczny sosik.
- Podajemy wątróbkę i wykładamy na nią cebulkę z jabłkami.
© 2025 MieszamWGarnku