Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Ciężkie i wilgotne, do tego aromatyczne, z lekką nutką dżemu. W Krakowie nazywane ziemniaczkami (nazwa jakoś moim zdaniem mało szczęśliwa).
Bajaderki pokochają wszystkie osoby, które nie lubią wyrzucać resztek, bo bajaderka to ciasto z resztek. Robię je zawsze wtedy, kiedy po wizycie gości zostają mi ciasta, lub jakieś ciasto się po prostu zeschło.
![Bajaderki – ziemniaczki](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2015/07/bajaderki.jpg)
Uwagi
Jeśli nie masz tyle ciasta, możesz zmniejszyć ilość składników lub też dodać pokruszone herbatniki.
Składniki
- 1 kg okruchów ciast i ciastek
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl mleka
- 0,5 szkl orzechów, żurawiny, rodzynek
- 100 gr masła
- słoik (ok 300-400 gr) ulubionego dżemu
- 2 łyżki amaretto
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 5 łyżek kakao
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Instrukcje
- Okruchy ciast i ciastek wrzucamy do miski.
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Dodajemy pozostałe składniki oraz masło.
- Formujemy w dłoniach kulki.
- Kulki możemy obtoczyć w kakao, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub obrać czekoladą.
© 2024 MieszamWGarnku