Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Ciężkie i wilgotne, do tego aromatyczne, z lekką nutką dżemu. W Krakowie nazywane ziemniaczkami (nazwa jakoś moim zdaniem mało szczęśliwa).
Bajaderki pokochają wszystkie osoby, które nie lubią wyrzucać resztek, bo bajaderka to ciasto z resztek. Robię je zawsze wtedy, kiedy po wizycie gości zostają mi ciasta, lub jakieś ciasto się po prostu zeschło.
Uwagi
Jeśli nie masz tyle ciasta, możesz zmniejszyć ilość składników lub też dodać pokruszone herbatniki.
Składniki
- 1 kg okruchów ciast i ciastek
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl mleka
- 0,5 szkl orzechów, żurawiny, rodzynek
- 100 gr masła
- słoik (ok 300-400 gr) ulubionego dżemu
- 2 łyżki amaretto
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 5 łyżek kakao
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Instrukcje
- Okruchy ciast i ciastek wrzucamy do miski.
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Dodajemy pozostałe składniki oraz masło.
- Formujemy w dłoniach kulki.
- Kulki możemy obtoczyć w kakao, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub obrać czekoladą.
© 2025 MieszamWGarnku