Sałaty pełnią w naszym domu ważną funkcję. Często jadamy je jako obiad, kolację lub śniadanie. Zwykle z grzankami z masłem czosnkowym.
Możemy kupić gotową mieszankę sałat, lub ułożyć własną kompozycję z tego, co akurat mamy w lodówce. Możecie dorzucić kapary, świeże pomidory w zimie zastąpić suszonymi.
U nas tym razem wersja sałaty bez rukoli, której nie miałam. Do tego lekko słodkawy sos z nutką pomarańczy, który idealnie współgra z całością.
Składniki
- 1 op. mieszanki sałat lub po kilka listków ulubionych sałat
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 spory ogórek
- 7 ciemnych oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
Sos
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka miodu
Instrukcje
Sos
- Składniki sosu mieszamy do uzyskana jednolitej konsystencji. Oliwę dodajemy jako ostatnią!
- Sos odstawiamy do przegryzienia
- Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Ogórek (u nas nie obrany), kroimy w cienkie plasterki.
- Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i dokładamy do miski. Oliwki, cebulkę kroimy w dowolne kształty.
- Całość polewamy sosem i mieszamy.
- Na górze kładzemy kawałki fety. Jeśli fetę położymy wcześniej, rozgniecie nam się w sałatce w czasie mieszania, a tak będzie ładnie wyglądać
© 2024 MieszamWGarnku