Smażone zielone pomidory

smażone zielone pomidory

Pamiętacie film z 1991 pod takim właśnie tytułem? Klimatyczny, opowiadający o losach kobiet. Dla mnie jako dziecka, tytuł był nieodgadniony. No bo jak pomidory mają być zielone, a do tego smażone?

Na szczęście mamy już inne czasy i zielone pomidory, chociaż z trudem, ale można kupić i u nas. A smażone? Również nie problem. Smażone i panierowane.

Ciekawe jak by smakowały podduszone z cebulką, to chyba będzie następna próba z tą odmianą pomidorów.

Mąż zasiadając do kolacji minę miał nie pewną, no bo jak to jeść smażone pomidory. Zielone pomidory miło nad zaskoczyły. Nie rozciapują się tak jak czerwone, więc nawet w wersji smażonej trzymały fason. Z zewnątrz chrupiące, w środku pomidorowe.

smażone zielone pomidory

Spróbujcie!

 

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Składniki

  • 4 duże zielone pomidory
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Pomidory kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm
  • Jajka mieszamy z mlekiem.
  • Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi talerzyk bułkę z mąką kukurydzianą i pieprzem.
  • Plaster pomidora obtaczamy w mące, kolejno w jajku z mlekiem i potem bułce.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • Wykładamy na ręcznik papierowy.
http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/smazone-zielone-pomidory/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany