Przetwory z pomidorów? Keczup, przecier, sos… Ale żeby dżem? Tak, tak.
Ten dżem zaskakuje swoim smakiem dzięki połączeniu pomidorów i słodkiej nuty wanilii.
Koniecznie trzeba spróbować. Gratis rozchodzący się w mieszkaniu niepowtarzalny zapach gotujących się pomidorów… bezcenne 😉
Sprawdzi się jako samo smarowidło na chlebek, jak również na domową wędlinkę. Polecam.

Składniki
- 1 kg pomidorów
- 0,75 szkl cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół laski wanilii
Instrukcje
- Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem.
- Usuwamy skórkę.
- Pomidory kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy cukier, sok z cytryny i przekrojoną i wydrążoną wanilię.
- Dusimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok 3h)
- Przekładamy do sparzonych słoików.
- Zakręcamy.
- Pasteryzujemy 15 min.
© 2025 MieszamWGarnku
Takiego dżemy jeszcze nie widziałam 😀 Intrygujący przepis 😀