Przetwory

Waniliowy dżem pomidorowy

27 sierpnia 2015

dzem z pomidorów

Przetwory z pomidorów? Keczup, przecier, sos… Ale żeby dżem? Tak, tak.

Ten dżem zaskakuje swoim smakiem dzięki połączeniu pomidorów i słodkiej nuty wanilii.

Koniecznie trzeba spróbować. Gratis rozchodzący się w mieszkaniu niepowtarzalny zapach gotujących się pomidorów… bezcenne 😉

Sprawdzi się jako samo smarowidło na chlebek, jak również na domową wędlinkę. Polecam.

Waniliowy dżem pomidorowy

Waniliowy dżem pomidorowy

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 0,75 szkl cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół laski wanilii

Sposób przygotowania

  • Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem.
  • Usuwamy skórkę.
  • Pomidory kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy cukier, sok z cytryny i przekrojoną i wydrążoną wanilię.
  • Dusimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok 3h)
  • Przekładamy do sparzonych słoików.
  • Zakręcamy.
  • Pasteryzujemy 15 min.
https://mieszamwgarnku.pl/przetwory/waniliowy-dzem-pomidorowy/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *