Musztarda, jak smakuje każdy wie. Mi nie odpowiada każda musztarda. W tej kwestii jestem naprawdę wybredna i wybieram te słowackie a nie polskie. Jednak żadna musztarda nie dorówna smakiem tej domowej – robionej przez siebie.
Oprócz tego, że wiemy co jemy, to sami możemy kreować smak musztardy dodając do niej czy to więcej miodu, więcej gorczycy czy ulubione przyprawy. Z taką musztardą wszystko smakuje wybornie. My używamy jej do kanapek, dań mięsnych czy grilla.
Uwagi
O ostrości musztardy decydujemy dozując odpowiednio ocet. Im więcej octu, tym musztarda ostrzejsza. Lub im mniej wody a zachowane proporcje octu tym musztarda ostrzejsza.
Składniki
- po 6 łyżek gorczycy białej i czarnej (może być tylko biała)
- 10 łyżek wody + 6 łyżek opcjonalnie
- 8 łyżek octu z białego wina
- szczypta soli
- łyżka miodu
Instrukcje
- Gorczycę zalewamy wodą i octem i odstawiamy na noc do napęcznienia.
- Rano blendujemy gorczycę razem z solą i miodem. Jeśli musztarda jest zbyt sucha, dodajemy ok. 6 łyżek wody.
- Możemy dodać ulubione przyprawy.
© 2024 MieszamWGarnku