Dania bezmięsne | Dodatki do dań głównych

Smażone zielone pomidory

28 sierpnia 2015

smażone zielone pomidory

Pamiętacie film z 1991 pod takim właśnie tytułem? Klimatyczny, opowiadający o losach kobiet. Dla mnie jako dziecka, tytuł był nieodgadniony. No bo jak pomidory mają być zielone, a do tego smażone?

Na szczęście mamy już inne czasy i zielone pomidory, chociaż z trudem, ale można kupić i u nas. A smażone? Również nie problem. Smażone i panierowane.

Ciekawe jak by smakowały podduszone z cebulką, to chyba będzie następna próba z tą odmianą pomidorów.

Mąż zasiadając do kolacji minę miał nie pewną, no bo jak to jeść smażone pomidory. Zielone pomidory miło nad zaskoczyły. Nie rozciapują się tak jak czerwone, więc nawet w wersji smażonej trzymały fason. Z zewnątrz chrupiące, w środku pomidorowe.

smażone zielone pomidory

Spróbujcie!

 

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Składniki

  • 4 duże zielone pomidory
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Pomidory kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm
  • Jajka mieszamy z mlekiem.
  • Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi talerzyk bułkę z mąką kukurydzianą i pieprzem.
  • Plaster pomidora obtaczamy w mące, kolejno w jajku z mlekiem i potem bułce.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • Wykładamy na ręcznik papierowy.
https://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/smazone-zielone-pomidory/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *