Do picia

Czeko- kawa z bitą śmietaną

2 grudnia 2016

Inka kojarzy mi się z dzieciństwem. Dorastałam w czasach, kiedy o prawdziwą kawę było ciężko no i kto dziecku by podał kawę? Inka na naszym stole gościła i nadal gości często. Dzisiaj również rozpoznam ten aromat i delikatny smak, bez typowej dla kawy goryczki.

Ale, żeby nudno nie było, dzisiaj zapraszam Was na czeko-kawę a właściwie czeko-Inkę. Czyli delikatny smak kawy Inka, zmieszany z gorzką czekoladą, a dla smakoszy, polecam dodać szczyptę chilli, która lekko wyostrzy nam smak. Do tego obowiązkowy o tej porze roku pierniczek – oczywiście, domowej roboty. Jeśli chcecie się rozgrzać czy poprawić sobie humor, to ta kawa nada się do tego znakomicie.

Do czeko-kawy potrzebujemy dobrej jakości czekoladę. Ja używam tej o zawartości kakao 90%. Moja kawa wychodzi dość gorzka, jeśli więc lubicie słodsze napoje, do kawy Inka, dosypcie 1 łyżeczkę cukru. Możecie użyć również czekolady o mniejszej zawartości kakao – jest mniej gorzka.  Jeśli chcecie uzyskać bardziej świąteczny smak, można do rozpuszczonej czekolady dorzucić szczyptę cynamonu czy mielone goździki.

kawa z czekoladą

Zdradzę Wam jeszcze jeden trick, którego nauczyłam się od znajomego pracującego w kawiarni. Jeśli robisz w kuchni coś z czekoladą, zawsze dodaj szczyptę soli. Dzięki temu, danie z czekoladą, szczególnie tą gorzką, nie będzie mdłe.

Czeko- kawa z bitą śmietaną

Czeko- kawa z bitą śmietaną

Składniki

  • 3 łyżeczki klasycznej kawy Inka
  • 3/4 szkl. wody
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 90% + mały kawałek do starcia na wierzch
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Zalewamy Inkę gorącą wodą.
  • Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę, szczyptę soli, chili (jeśli dodajemy) i 2 łyżki śmietany.
  • Rozpuszczamy czekoladę na gładką masę.
  • Mieszamy kawę z czekoladą, przelewamy do wysokiej szklanki.
  • Resztę śmietany ubijamy z cukrem.
  • Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch gorącej czeko-kawy.
  • Ozdabiamy startą czekoladą.

Notatki

Jeśli lubisz słodki smak, do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier lub wybierz czekoladę z mniejszą zawartością kakao.

http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/kawa-czekoladowa-z-bita-smietana/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *