Do picia

Czeko- kawa z bitą śmietaną

2 grudnia 2016
Jump to recipe

Inka kojarzy mi się z dzieciństwem. Dorastałam w czasach, kiedy o prawdziwą kawę było ciężko no i kto dziecku by podał kawę? Inka na naszym stole gościła i nadal gości często. Dzisiaj również rozpoznam ten aromat i delikatny smak, bez typowej dla kawy goryczki.

Ale, żeby nudno nie było, dzisiaj zapraszam Was na czeko-kawę a właściwie czeko-Inkę. Czyli delikatny smak kawy Inka, zmieszany z gorzką czekoladą, a dla smakoszy, polecam dodać szczyptę chilli, która lekko wyostrzy nam smak. Do tego obowiązkowy o tej porze roku pierniczek – oczywiście, domowej roboty. Jeśli chcecie się rozgrzać czy poprawić sobie humor, to ta kawa nada się do tego znakomicie.

Do czeko-kawy potrzebujemy dobrej jakości czekoladę. Ja używam tej o zawartości kakao 90%. Moja kawa wychodzi dość gorzka, jeśli więc lubicie słodsze napoje, do kawy Inka, dosypcie 1 łyżeczkę cukru. Możecie użyć również czekolady o mniejszej zawartości kakao – jest mniej gorzka.  Jeśli chcecie uzyskać bardziej świąteczny smak, można do rozpuszczonej czekolady dorzucić szczyptę cynamonu czy mielone goździki.

kawa z czekoladą

Zdradzę Wam jeszcze jeden trick, którego nauczyłam się od znajomego pracującego w kawiarni. Jeśli robisz w kuchni coś z czekoladą, zawsze dodaj szczyptę soli. Dzięki temu, danie z czekoladą, szczególnie tą gorzką, nie będzie mdłe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *