Nie było już dawno żadnego przepisu na chleb. Dzisiaj więc przepis na chleb razowy z mąki orkiszowej i niewielkim dodatkiem mąki żytniej. Chleb jest aromatyczny, długo pozostaje świeży. Ma fajny miąższ z dużymi dziurkami. Jak to zwykle u mnie, chleb powstał z konieczności, bo potrzebowałam wykończyć mąkę razową orkiszową i resztkę mąki żytniej chlebowej.
Chleb przechowywany nawet 5 dni w ściereczce lnianej nie traci aromatu.
Bardzo lubię piec chleb w domu. To oczekiwanie na wyrastanie i potem niesamowity zapach, który unosi się nawet na korytarzu. Uwielbiam chleby żytnie, ale do nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Ten tutaj chlebek w małej mierze jest chlebkiem żytnim, ale jednak jest 😉
Swoją drogą, niezwykle rzadko zdarza mi się jeść chleb kupny, ale zawsze doceniam chleb domowy. Nawet najgorszy chleb upieczony w domu, jest lepszy i zdrowszy od tego kupnego. W dodatku każdy może dopasować chleb do swoich upodobań smakowych, a to dodając kminek, czarnuszkę, pomidory czy podprażoną cebulkę. O dodatkach jak słonecznik czy siemię nie wspominam 😉
Domowy chlebek można piec na raz w większej ilości i potem go mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki, zamrozić je i wyciągać wieczorem tyle kromek, ile jesz w ciągu dnia. Oczywiście, jeśli samodzielnie nie zjesz bochenka w ciągu 5-7 dni.
Pamiętaj, aby dodawany zakwas był aktywny, bo inaczej nie pociągnie nam całego chleba.
Z podanej ilości ciasta, wyszła mi 1 duża keksówka chleba.
Składniki
- 200 g zakwasu
- 100 g mąki żytniej 720
- 400 g mąki orkiszowej razowej
- 650 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- garść płatków owsianych
Instrukcje
- Wszystkie składniki połączyć i wymieszać na gładką masę.
- Ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany.
- Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 6-8h.
- Pieczemy w 240 stopniach 10 min, skręcamy temperaturę do 220 i pieczemy 10 min.
- Chleb dopiekamy w 180-200 stopniach przez ok. 40 min.
- Studzimy na kratce.
Czy chlebek w formie wstawiamy do nagrzanego piekarnika czy zimnego?
Do nagrzanego do 240 stopni