Z drożdżami

Bułeczki orkiszowe

5 grudnia 2016

Czasem są takie dni, że chciałabym zaskoczyć męża czymś dobrym.  Pomyślałam o bułeczkach, ale z racji tego, że nie miałam mąki pszennej, padło na orkiszową.Bułeczki są naprawdę pyszne i poczujecie dużą różnicę w stosunku do tych sklepowych. Taką bułeczką można się najeść i wiecie z czego jest, te sklepowe… hmm sami wiecie, ile można ich zjeść na raz i w sumie niewiele co poczuć.

Ponieważ to nie był mój dzień, lub jak lubi mawiać mąż “dzień konia”, to przepis musiał być prosty i nie angażujący mnie zbytnio;)

Nie wiem jak Wy, ale ja jakoś szczególnie do pieczywa czy ciasta na pizze, preferuję używać świeże drożdże.

Padło na przepis ze strony https://zdrowepieczywo.blogspot.com/ . W przepisie poczyniłam dwie zmiany. Jedna to zamiana mąki pszennej na orkiszową 740. Druga, to zrobienie rozczynu z mleka i drożdży. Jakoś dorzucanie świeżych drożdży bez rozczynu dla mnie profanacja, ale niekiedy się sprawdza 😉 W każdym razie te moje zamiany nie odjęły smaku bułeczkom, mogę zatem przepis polecić z czystym sumieniem 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *