Do picia

Bubble tea, Boba tea

5 sierpnia 2015

Bubble tea to herbata, którą wymyślono na Tajwanie w 1987 roku. Jest ona wynikiem jednego z eksperymentów sprzedawcy herbaty, który aby uatrakcyjnić herbatę dla klientów, wzbogacił ją kulkami tapioki (boba).

Ja przygotowałam przepis na klasyczną, czarną bubble tea. Możecie ją zrobić w zasadzie na wiele sposobów. Zamiast mleka można dodać jedynie herbatę np owocową lub z sokiem z limonki. Kulki tapioki można zalać ulubionym sokiem i np zieloną herbatą.

Bubble tea, Boba tea

Składniki

  • 4 łyżki kuleczek (perełki) tapioki
  • 2 szklanki wody
  • dobra, czarna herbata
  • pół szklanki mleka
  • syrop trzcinowy

Sposób przygotowania

  • Tapiokę wrzucamy na 2 szklanki wrzącej wody i gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie zostawiamy kuleczki pod przykryciem na kolejne 30 min.
  • Kuleczki powinny być już sprężyste.
  • Parzymy herbatę i ubijamy mleko do uzyskania pianki.
  • Kulki wkładamy do szklanki i dolewamy syrop trzcinowy.
  • Do szklanki wlewamy spienione mleko i dodajemy herbatę.

Notatki

W przepisie użyłam naturalnych kulek tapioki, ale możecie je zabarwić np herbatą 😉

http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/bubble-tea-boba-tea/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *