Domowa nalewka to idealny dodatek do rodzinnych spotkań, czy miłych pogawędek w gronie przyjaciół.
Nalewka kojarzy się zwykle z subtelnym, damskim napitkiem. Ta ma wielu zwolenników wśród mężczyzn. Mój mąż lubi ją sączyć szczególnie latem.
Latem też w sklepach znajdziemy całkiem niezłe cytryny na nalewkę, chociaż nalewkę z cytryn, najlepiej robić w zimie, kiedy mamy sezon na cytrusy. Idealna cytryna na nalewkę nie będzie za duża, ale soczysta, z cienką skórką.
Nabraliście ochoty? To zaczynamy!

Składniki
- 10 cytryn
- 1 l. siprytusu
- 2-3 szkl. wody (w zależności od instensywności jaką chcemy uzyskać)
- 2 szkl. cukru
Instrukcje
- Cytryny przekrawamy na połówki i zalewamy spirytusem.
- Odstawiamy w ciemnym miejscu na 24h pod przykryciem.
- Cytryny wyciągamy ze spirytusu i wyciskamy z nich sok na wyciskarce.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, do rozpuszczenia.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- Jeśli nie lubimy miąższu w nalewce, wycisnięty sok odcedzamy.
- Ostudzoną wodę z cukrem, wycisnięty sok łączymy ze spirytusem.
- Przelewamy do butelek.
© 2025 MieszamWGarnku
pyszna z pewnością;) chętnie skorzystam z przepisu;a zapraszam do wypróbowania moje nalewki:malinową,jeżynową,wiśniową,tutti frutti:pozdrawiam
Jeżynowa brzmi pysznie:) Z pewnością skorzystam.
Dlugo szukalem odpowiedniego przepisu na cytrynówke, która nie miala byc nalewka, dochodzaca tygodniami, ale aromatyczna wódka na impreze. Mialem tylko 2 dni, a wiekszosc przepisów byla przewidziana na dluzszy okres ekstrakcji.