Pyszne i aromatyczne leczo. My jemy je najczęściej z makaronem. Bardzo sycące danie obiadowe, które kojarzy mi się wybitnie z sierpniem, kiedy jest jeszcze cukinia, a już następuje wysyp papryki.
Kolorowe i pięknie prezentujące się na talerzu. Proste do zrobienia nawet dla początkujących kucharzy!
Leczo może być jedzone z ziemniakami, kaszą, chlebem czy makaronem. Nie musisz dodawać do niego kiełbasy, jeśli nie lubisz.

Uwagi
Jeśli nie masz pomidorów, możesz użyć koncentratu pomidorowego.
Jeśli nie lubisz kiełbasy, nie dodawaj jej.
Składniki
- 250 gr ulubionego makaronu
- 2 cukinie
- 4 papryki
- 1 laska kiełbasy
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 szkl. wody
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Instrukcje
- Oliwę rozgrzewamy na patelni.
- Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną dowolnie kiełbasę.
- W tym czasie z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
- Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę
- Do cebulki i kiełbasy dodajemy paprykę. Smażymy całość ok 3 min i podlewamy wodą.
- Dalej dusimy ok. 10 minut.
- Dodajemy cukinię i pomidory.
- Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zioła prowansalskie.
- Dusimy do miękkości wszystkich składników i wydzielenia się delikatnego sosiku o smaku pomidorowym.
- Do warzyw dodajemy makaron, mieszamy i serwujemy.
© 2025 MieszamWGarnku