Bubble tea to herbata, którą wymyślono na Tajwanie w 1987 roku. Jest ona wynikiem jednego z eksperymentów sprzedawcy herbaty, który aby uatrakcyjnić herbatę dla klientów, wzbogacił ją kulkami tapioki (boba).
Ja przygotowałam przepis na klasyczną, czarną bubble tea. Możecie ją zrobić w zasadzie na wiele sposobów. Zamiast mleka można dodać jedynie herbatę np owocową lub z sokiem z limonki. Kulki tapioki można zalać ulubionym sokiem i np zieloną herbatą.
Uwagi
W przepisie użyłam naturalnych kulek tapioki, ale możecie je zabarwić np herbatą 😉
Składniki
- 4 łyżki kuleczek (perełki) tapioki
- 2 szklanki wody
- dobra, czarna herbata
- pół szklanki mleka
- syrop trzcinowy
Instrukcje
- Tapiokę wrzucamy na 2 szklanki wrzącej wody i gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie zostawiamy kuleczki pod przykryciem na kolejne 30 min.
- Kuleczki powinny być już sprężyste.
- Parzymy herbatę i ubijamy mleko do uzyskania pianki.
- Kulki wkładamy do szklanki i dolewamy syrop trzcinowy.
- Do szklanki wlewamy spienione mleko i dodajemy herbatę.
© 2024 MieszamWGarnku