Powidła morelowe z wanilią

dżem morelowy z wanilią

Powidła morelowe z wanilią

Powidła morelowe z wanilią

Składniki

  • 1 kg moreli (wypestkowane)
  • 250 gr cukru
  • 1 laska wanilii
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  • Morele wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy cukier i sok z cytryny.
  • Laskę wanilii przekrawamy na pół.
  • Wyjmujemy nasionka i dodajemy do moreli.
  • Pozostałą część laski również wrzucamy do moreli.
  • Dusimy do uzyskania ulubionej konsystencji.
  • Przełóż gorące powidła do słoika.
  • Słoiki pasteryzujemy przez 20 min.

Notatki

W moim wypadku dusiłam morele długo, cukier się skrystalizował i zabarwił morele na ciemniejszy kolor. Ale ja tak lubię:)

http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/powidla-morelowe-z-wanilia/

Uwielbiam domowe powidła, wolno smażone, o ciemnej kolorystyce. Takich, jakich nie kupicie w żadnym sklepie.

Tutaj zestawienie idealne, morela i wanilia. Lekko słodkawy smak, idealne będą do kanapek z wszelkiego rodzaju serkami czy też jako samodzielne smarowidło. Sprawdzą się również jako dodatek do ciast.

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany