Z drożdżami

Poranne bułeczki pszenne

13 września 2015

bułeczki śniadaniowe

Dlaczego poranne bułeczki? Bo robi się je wieczorem a piec można rano. Idealne na śniadanie.

Chrupiące, pysznie smakują i z wędliną i z konfiturami czy z serem. Ciężko poprzestać na jednej.

Polecam eksperymentować z wszelkiego rodzaju posypkami jak kminek, sezam, czarnuszka czy mak. Każdy typ posypki daje inny smak i ciężko jednoznacznie stwierdzić, z czym bułeczki są najlepsze, a przecież są i tak nieziemsko pyszne 😉

Do tego szybkie w przygotowaniu.

Przepis pochodzi z bloga margarytka.blogspot.com

Tak więc zaczynamy!

Poranne bułeczki pszenne

Poranne bułeczki pszenne

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml wody
  • 500 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko do smarowania
  • czarnuszka, mak, sezam, ziarna słonecznika, płatki owsiane, kminek do posypania

Sposób przygotowania

  • Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn.
  • Odstawić na 15 min aż zacznie pracować.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, wodę i zaczyn.
  • Dodajemy sól.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie przez 15 min lub robotem ok 5 min.
  • Ciasto nie powinno kleić się do dłoni.
  • Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano ciasto wyjmujemy, chwilkę ugniatamy ręką.
  • Formujemy bułeczki ( mi wyszło 8 sztuk).
  • Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
  • Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy ok 20 min w 220 stopniach
  • Bułeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.
https://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/poranne-buleczki-pszenne/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *