Lubicie ogórki konserwowe lub kwaszone? Są idealne zimą do kanapek. Ale ten, kto wymyślił, żeby wsadzać je do słoików od razu pokrojone, wprost stworzone do położenia na kanapkę, powinien dostać Nobla!
Przetwory to idealne rozwiązanie na smak lata w środku zimy. Wprost ze słoika, na kanapkę i siup do buzi. Szybciej się jeść tych ogórków już nie da. A te ogórki są pyszne. Chrupią jak trzeba, mają lekko słodkawo-ostrawy smak.
Ogórki idealnie pasują zarówno do serów jak i wędlin. Sprawdzą się również w sałatkach.
Uwagi
Najlepsze ogórki do przetworów są z ciemną skórką i jaśniejszymi końcówkami.
Ogórki pasteryzujemy do momentu aż skórka straci intensywnie zielony kolor (na zdjęciu przed pasteryzowaniem).
Składniki
- 2 kg ogórków
- 0,75 l wody
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl octu 10%
- łyżka kurkumy, łyżka soli, łyżka curry
- kilka ziarenek gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego
Instrukcje
- Ogórki myjemy i kroimy na plastry (najlepiej poszatkować)
- Wodę gotujemy z cukrem, octem, kurkumą, solą i curry.
- Do wyparzonych słoików wkładamy plastry ogórków, dodajemy po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela, zalewamy marynatą.
- Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min
© 2024 MieszamWGarnku
Zjadłabym wiadro 😉 takich domowych ogórków
Oj taaaaaaak, są przepyszne 😉